Online obesitas behandeling blijkt effectief


AMSTERDAM, 20080804 -- Online groepsbehandeling voor mensen met zwaar overgewicht blijkt succesvol, goedkoop en duurzaam resultaat op te leveren. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van online zorginstelling NewHabits.

In samenwerking De Friesland Zorgverzekeraar en Mesos Medisch Centrum behandelt NewHabits mensen met BMI 30+. De behandeling resulteert in gemiddeld 6,7% gewichtsafname met uitschieters naar 16% in 14 weken. Uit eerder onderzoek blijken deze resultaten duurzaam. De behandeling is geen dieet maar gericht op gedragsverandering en gewichtsbeheersing. Deze manier van online behandelen is in Nederland ontwikkeld en uniek in de wereld.

In Nederland heeft bijna 11% van de bevolking obesitas (ernstig overgewicht). Hiervoor is geen afdoende behandeling behalve een operatie bij morbide obesitas (extreem ernstig overgewicht). Jaarlijks bedragen de directe kosten van zorg voor mensen met ernstig overgewicht 500 miljoen euro. De indirecte kosten worden geschat op 2 miljard. Hiermee is obesitas één van de duurste ziekten.

Kleine kans op terugval
"De combinatie van een anonieme online zelfhulpgroep én een groepstherapie onder leiding van een therapeut, is voor veel mensen de oplossing om aan hun ernstig overgewicht te werken. Mensen hebben steun aan elkaar en groepen blijven elkaar ook na de behandeling online opzoeken. Sámen anders denken, gewoon doen. Het resultaat is duurzaam en er is kleinere kans op terugval", volgens psychiater Jeroen Verweij van NewHabits.

Over Obesitas
Bij 11 procent van de volwassenen in Nederland heeft obesitas. Tussen 1981 en 2005 is dit percentage bijna verdrievoudigd. De jaarlijkse directe kosten bedragen 500 miljoen euro. De indirecte kosten worden geschat op 2 miljard euro. Het aantal kinderen met obesitas verdubbelde de laatste 6 jaar tot 150.000. Uit onderzoek blijkt dat de preventie van obesitas kosteneffectief is.





Ingezonden persbericht