Rookverbod wordt oorzaak van `nare geurtjes' in cafés


Nu er niet meer gerookt mag worden in de Horeca, steekt een onverwacht neveneffect de kop op: `nare geurtjes'

HAREN (GN), 20080804 -- De geuren van zweet, verschaald bier en de gezellige `night before' worden niet langer verborgen gehouden door een deken van sigarettenrook. Bij de aanwezigheid van veel mensen in relatief kleine ruimtes, worden zowel de voormalig rokers als de verstokte niet-rokers vanaf nu in de cafés getracteerd op penetrante geuren die tot voor kort verborgen bleven.

Klanten vinden stank niet bepaald prettig, met name te merken bij het binnenkomen van het café. Nu is geur met geur te bestrijden, door zgn. `frisse geurtjes' te verstuiven zoals op toiletten vaak wordt gedaan. Maar dit `maskeren' zoals het in de industrie wordt genoemd, lost het probleem niet op. Het verergert uiteindelijk de kwaal die bestreden moet worden. De stank én de geuren zullen diep in de poriën trekken van de plafonds, de lambrisering en de vaak houten vloeren met al zijn naden en kieren. Daarnaast is het door de café-eigenaar doorlopend moeten aanschaffen van maskerende geurmiddelen net als met printercassettes; de investering in de printer is nog redelijk te doen, maar daarna begint het grote verdienen voor de leverancier van de navullingen.
Straks, in de herfst en winter, als de terrassen dicht gaan en ramen en deuren meer gesloten blijven, zal de concentratie van nare geuren sterk toenemen. In landen als Engeland, waar het rookverbod al langer van kracht is, zijn die ervaringen al opgedaan. De toenemende stank `maskeren' met geur is feitelijk het paard achter de wagen spannen. Juister gezegd: geur toevoegen aan stank resulteert uiteindelijk in nog meer stank!
Beter is het om geuren bij de bron te bestrijden en de stank liefst te vernietigen zodra deze in de lucht vrijkomt. Dit kan met apparatuur waarin echte luchtzuivering plaatsvindt. Een nieuwe en bewezen goede oplossing nu al voorhanden, is het op gerichte wijze afbreken en daarmee onwerkzaam maken van de moleculen die de stank veroorzaken. Dit is mogelijk geworden dankzij de bij het Duits wetenschappelijk instituut Greifswald ontwikkelde `plasmaNorm® technologie' (european patent pending). Deze hoogspannings-katalysator technologie wordt sinds 2 jaar met veel succes toegepast in bijna iedere tak van industrie waarbij geuruitstoot optreedt.

Het Nederlandse bedrijf Circlair (www.circlair.nl) levert op basis van deze technologie o.m. een aan het plafond te bevestigen sierlijke en compacte plasmaNorm unit (type C.1200) met een capaciteit die per exemplaar ruim voldoende is voor de volledige geurvernietiging in cafés (en/of rookruimtes in bijv. industrie of verzorgingshuizen) tot wel 200 m3 inhoud (ofwel ruimtes tot ca. 70 m2 vloeroppervlak). De plasmaNorm technologie vergt geen toe te voegen middelen, heeft nauwelijks onderhoud nodig en verbruikt alleen een minimale hoeveelheid elektriciteit.

Kortom: 'milieubesparende technologie' waar vrijwel geen omkijken meer naar is.

Circlair levert vooruitstrevende en hoogwaardige technologie op het gebied van luchtzuivering en geurbestrijding door middel van het gepatenteerde plasmaNorm systeem voor o.m. vele takken van Industrie, Horeca, Utiliteit en Huishoudelijke toepassingen.