Gemeente Gouda


Beiaardconcert 4 augustus: Mozart op het carillon (25-7-2008)

Het zomeravond beiaardconcert op maandag 4 augustus staat geheel in het teken van de Klassieke componist Wolfgang Amadeus Mozart. Drie van zijn werken zullen door stadsbeiaardier Boudewijn Zwart ten gehore worden gebracht.

Hij zal beginnen met Mozarts klaviervariaties over 'Ah vous dirai-je maman', een wijsje dat wij herkennen als 'altijd is Kortjakje ziek'. Vervolgens zal hij een nieuwe beiaardbewerking spelen van Symfonie 25. Deze Symfonie schreef Mozart al op 17 jarige leeftijd in Salzburg. Volgens velen is het eerste deel van dit werk, het stormachtige 'allegro con brio', één van Mozarts fraaiste openingsdelen. Het tweede deel van de Symfonie contrasteert met het eerste deel vanwege de eerbiedige stemming. Vervolgens volgt een luchtig Menuet & Trio. In het vierde deel van de Symfonie is het contrast uit het eerste deel weer terug. De symfonie eindigt in gepassioneerde stemming.

Het concert zal worden afgesloten met het Laudate Dominum uit Mozarts 'Vesperae solennes de confessore', dat oorspronkelijk geschreven is voor sopraan, koor en orkest. Dit deel is vrij bekend geworden doordat het vaak gespeeld werd en wordt op (koninklijke) bruiloften en feesten.

Het concert zal beginnen om 20.15 uur. Goede luisterplaatsen zijn de tuin van het Catharina Gasthuis, de Molenwerk, achter de Vischmarkt, achter de Kerk, de Koster Gijzensteeg en diverse binnentuinen en hofjes.


---