Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

Waterschap start baggeren van watergangen in Landelijk gebied polder Heemstede-Laagraven in Houten

30 juli 2008 - Vanaf maandag 4 augustus 2008 start Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden met het baggeren van watergangen in Landelijk gebied polder Heemstede-Laagraven in Houten. Er zal ongeveer 10.000 m³ bagger met klasse 1, 2 en 3 worden verwijderd en afgevoerd. De werkzaamheden zullen ongeveer vijf maanden in beslag nemen.

Baggerwerk, waarom?

Op de bodem van iedere watergang verzamelt zich in de loop der tijd bagger. Bagger vormt zich uit onder andere gevallen blad, plantenresten en zwerfvuil. Door deze laag met bagger wordt de watergang steeds ondieper. Bij warm weer bevat het kleine laagje water nog maar een beperkte hoeveelheid zuurstof. Vissterfte en stank kunnen bij warm weer het gevolg zijn. Een ondiepe watergang kan ook minder water afvoeren, wat bij heftige regenval tot overstromingen kan leiden. Genoeg redenen voor het waterschap om in actie te komen.

Uitvoering van het werk

De werkzaamheden in polder Heemstede-Laagraven worden uitgevoerd door aannemersbedrijf Bunnik BV uit Nieuwenbrug. Bij het baggeren maakt de aannemer gebruik van een zuigboot. Deze boot transporteert de baggerspecie via persleidingen naar het nabij gelegen baggerdepot Laagraven. Dit depot is aangelegd door het waterschap voor de berging van het slib uit de bebouwde kom van Houten. Door gebruik te maken van dit depot wordt het overlast van transport tot een minimum beperkt. Aannemer en waterschap doen hun uiterste best om tijdens de werkzaamheden rekening te houden met de natuur. Het is helaas niet te voorkomen dat baggeren een tijdelijke impact heeft op het leefmilieu in de sloot, maar op de lange termijn is de natuur zeker gebaat bij een opknapbeurt.

Mate van vervuiling van bagger

De (chemische) kwaliteit van bagger is niet overal gelijk. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat de watergangen in het landelijk gebied polder Heemstede-Laagraven bagger licht tot matig verontreinigd zijn, maar schoon genoeg om in een depot te mogen verwerken. Deze baggerspecie zal ongeveer 1,5 tot 2 jaar rijpen (indrogen) in het depot. Na toetsing van de samenstelling kan de inmiddels (gerijpte) grond worden hergebruikt in bijvoorbeeld de wegenbouw, onder snelwegen, geluidswallen, taluds, etc.

Meer informatie

Op deze pagina is in de rechterbalk algemene informatie te vinden over baggeren en over het baggeren in Heemstede-Laagraven in het bijzonder. Mocht u nog vragen en/of opmerkingen hebben over de uitvoering van het project dan kunt u contact opnemen met projectmedewerker, de heer C. van Driel, telefoonnummer (030) 634 57 60 of projectleider, de heer F. Visser, telefoonnummer (030) 634 58 35.