KNHS

terug

Oud-voorzitter Indoor Brabant Jan van Oekel overleden 4 augustus 2008
Jan van Oekel

HELMOND (KNHS) - Op de avond van zaterdag 2 augustus is Jan van Oekel op 83-jarige leeftijd thuis in Helmond overleden. Hippisch Nederland leerde Van Oekel kennen als voorzitter van Indoor Brabant. Hij was in deze functie een man met twee gezichten. Het ene was de aimabele man, die altijd breed lachend, vaak met een bierglas in de hand, het middelpunt vormde van een gezelschap dat het volledig naar de zin leek te hebben. Daarbij maakte het hem niet uit of het nu politici, zakenmensen, journalisten of veehandelaren waren. Voor Jan waren het allemaal mensen die op één of andere wijze een rol speelden op het feest dat Indoor Brabant heet. Het andere gezicht was die van de keiharde zakenman, die zonder emoties saneringen kon doorvoeren.

Die bundeling van twee mensen met één hart in de unieke persoon Jan van Oekel vormden de kracht van Indoor Brabant, omdat Van Oekel compromisloos kon zijn en tegelijkertijd alle compromissen wist te sluiten mits ze maar in de kraam van Indoor Brabant te pas kwamen. Waar de oud-voorzitter het in de laatste jaren van zijn leven heel moeilijk mee had was dat zijn nog altijd scherpe geest zich niet meer verbaal kon uiten op een wijze die volledig recht deed aan de persoon Jan van Oekel.

De verhalen en anekdotes die Jan als middelpunt hebben zijn eindeloos. Maar bijna zonder uitzondering leiden ze er toe dat je soms schuddebuikend, dan weer even met een verstilde glimlach aan hem terugdenkt. Het bestuur van Indoor Brabant durfde onderleiding van Jan van Oekel stappen te ondernemen die niet alleen vernieuwend, maar ook baanbrekend waren. Daaraan heeft Indoor Brabant haar naam en faam te danken als het belangrijkste indoor concours hippique van Nederland, dat toonaangevend in de wereld is geworden.

Hippisch Nederland mag zich Jan van Oekel herinneren als een aimabel mens, die met humor en een brede lach als één der eerste met een groot gevoel voor zakelijkheid een internationaal concours opbouwde. Die sfeer, gelardeerd met de Bourgondische inborst die hem kenmerkte zijn nog steeds ieder jaar opnieuw voelbaar tijdens Indoor Brabant.

Geheel hippisch Nederland wenst de familie veel sterkte om het verlies van de uiterst dynamische en inspirerende mens die Jan van Oekel is geweest te dragen!

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Jan van Oekel is geboren op 2 mei 1925 te Helmond en is overleden op 2 augustus 2008 te Eindhoven. Van Oekel was Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontving de provinciale Noord-Brabantse onderscheiding 'Hertog Jan' en was erevoorzitter van Indoor Brabant. Van Oekel volgde in 1972 de oprichter en eerste voorzitter van Indoor Brabant, Daddy Stibbe op. In 1997 werd Jan van Oekel opgevolgd door Martien van der Heuvel, die in 2003 afscheid nam om voorzitter te worden van de uit fusies ontstane KNHS. Vanaf 2003 is Gerrit Jan Swinkels voorzitter.

De afscheidsdienst vindt plaats op zaterdag 9 augustus 2008 om 13.30 uur in de aula van het Crematorium, Somerenseweg 120 te Heeze.

Condoleance adres:
Familie Van Oekel-Riemersma
Elzentlaan 48
5611 LN Eindhoven

Foto Jan van Oekel door: www.melissen.net