AutoRai

Sterk optreden van Abarth in Madeira Rally

(8/4/2008)
Abarth-coureur Giandomenico Basso heeft een sterk optreden in de Madeira Rally, meetellend voor het Intercontinental Rally Championship, afgerond met een uitstekende tweede plaats in de eindrangschikking. Basso was zonder twijfel de ster van de rally. Zo won de Abarth Grande Punto S2000 rijder op één na alle klassementsproeven van de laatste dag, nadat hij vlak na de start zelfs aan de leiding had gelegen.

Basso â tweevoudig winnaar van de Madeira Rally - gaf op vrijdagmorgen direct al zijn visitekaartje af door de leiding te nemen in het klassement na een snelste tijd op de 2^e KP, gevolgd door Abarth-teamgenoot Travaglia. Ook de volgende proef was Basso weer de snelste. Helaas wierp een verkeerde bandenkeuze âs middags hem terug naar de vijfde plaats in het klassement.

Zaterdag waren alle ogen gericht op de Italiaanse Abarth-rijder, die aan een indrukwekkende opmars was begonnen en veruit de snelste van het veld was. Zo was Basso op KP 18 maar liefst 5 seconden rapper dan de nummer 2. Die laatste dag maakte hij nog 25 seconden goed op de leider in het klassement maar hij kwam aan de finish uiteindelijk 5 seconden te kort. Wel passeerde hij op de laatste proef nog Camacho zodat hij een welverdiende tweede plaats op zijn conto bij kan schrijven.

Op de vierde plaats eindigde voormalig Europees kampioen Renato Travaglia. De Italiaanse Abarth-rijder werd de gehele rally geplaagd door een maagstoornis, maar wist zich desondanks staande te houden in het geweld aan de top. Zo liet hij de tussentijdse koploper in het klassement, Peugeot Italy rijder Luca Rossetti, achter zich.

Vaste Abarth-fabrieksrijder Anton Alen verdween kort voor de start in de ziekenboeg en werd vervangen door Umberto Scandola, die sinds oktober niet meer had deelgenomen aan rallies. Maar ook hij presteerde uitstekend en finishte op de 7^e plaats.

Het bochtig parcours en de hoge temperaturen eisten met name veel van de wegligging en remmen maar de Abarthâs bleken het best opgewassen tegen deze zware omstandigheden. âHad ik niet de verkeerde banden gemonteerd op vrijdagmiddag, dan had ik zeker hier de beker mee naar huis kunnen nemen,â aldus Basso die kon terugkijken op een uitstekende prestatie.