AutoRai

Ford Focus-coureur Hirvonen verovert tweede plaats in Rally van Finland

(8/4/2008)
BP Ford Abu Dhabi World Rally Team coureurs Mikko Hirvonen en Jarmo Lehtinen zijn als tweede geëindigd in de Rally van Finland na een spannend duel met aartsrivaal Sébastien Loeb. Het betekende de zevende podiumfinish van de Finnen in negen rallies waardoor zij de eerste plaats in het rijderskampioenschap hebben behouden. Ook staat Ford nog steeds op de eerste plaats in het FIA Wereld Rallykampioenschap voor de merken met de Focus RS World Rally Car.

Hirvonen vocht met Loeb om iedere seconde op de ontstellend snelle, onverharde klassementsproeven in centraal-Finland, beroemd en berucht om de vele jumps. Het verschil tussen beide rijders liep geen enkele maal op tot meer dan 18.2 sec tijdens de 24 klassementsproeven over een afstand van 340.42 wedstrijdkilometers. Op de laatste dag ondernam Hirvonen in de bosproeven rond zijn geboortestad Jyväskylä nog een ultieme poging, maar hij eindigde tenslotte op slechts 9.0 sec achter Loeb.

Finland wordt beschouwd als het moederland van de rallysport en de gelijknamige rally wordt gezien als één van de meest technische uit het WK. Beroemd om de brede, onverharde paden en de vele jumps, die de maag doen omdraaien. Dit jaar waren enkele nieuwe, smalle proeven in het parcours opgenomen. Nauwkeurig stuurwerk en een fikse portie moed zijn hier meer dan waar ook nodig, terwijl het kleinste foutje onmiddellijk wordt afgestraft. De snelheden waren dermate hoog dat het gemiddelde maar liefst 126km p/u bedroeg, waarbij nummer drie, Chris Atkinson, op een achterstand van ruim 3 min 15 sec werd gezet.

Het wedstrijdverloop kende een duidelijk patroon. Zodra een rijder een paar seconde sneller was dan zijn rivaal, sloeg deze de volgende proef onmiddellijk terug met een snelste tijd. Hirvonen won zes klassementsproeven en joeg Loeb tot het uiterste op, waarbij hij geen enkele fout maakte ondanks zijn âmaximum attackâ.

âIk ben tevreden over mijn rijprestaties maar ik ben hier gekomen om te winnen. Loeb was echter een paar seconden sneller. We speelden vier dagen lang kat en muis. Iedere keer als ik een proef won, was hij de volgende het snelst. Dat er aan het eind slechts 9 seconden verschil tussen ons was, is verbazingwekkend. Ik heb wat tijd laten liggen op de smalle stukken. Het wordt moeilijk maar we moeten nu iedere rally gaan voor de overwinning.â

âHet was een fantastische rally en een super gevecht, maar ik baal dat ik ten overstaan van mijn fans niet heb kunnen winnen. Ik ben tot aan de finish tot het uiterste gegaan, maar het was niet genoeg. Ik ben blij dat ik nog op kop sta in het kampioenschap maar 1 punt is niet veel. De snelheden waren ongelooflijk. Soms gingen we sneller dan onze pace notes aangaven en ik heb geleerd dat ik die voortaan moet maken voor hogere snelheden,â aldus Hirvonen aan de eindstreep.

Teamgenoten Jari-Matti Latvala en Miikka Anttila eindigden als 39^e nadat een ongeluk op de eerste dag al hun kansen in rook deed opgaan. Nadat ze op een grote steen waren geknald brak een stuurarm en ze raakten op hoge snelheid van de weg waardoor ze moesten opgeven. De tweede dag verscheen Latvala onder SupeRally reglementen met een achterstand van 45 minuten weer aan de start. De rest van de rally gebruikte Jari-Matti om zijn geschonden vertrouwen weer terug te winnen. En passant won hij nog wel vier klassementsproeven.

âDe rally is niet zo gegaan als ik had gehoopt en verwacht. Het was mijn bedoeling om een podiumplaats te pakken. Het ging op vrijdagmorgen echter al fout omdat ik tijdens de verkenning een stuk steen niet in mijn notes had opgenomen. Gelukkig heb ik wel weer mijn snelheid, mijn ritme en mijn zelfvertrouwen teruggewonnen; ook heb ik alle nieuwe proven kunnen rijden en dat is goed voor volgend jaar. Het was moeilijk om gemotiveerd te zijn maar het beste medicijn na een crash is om zo snel mogelijk weer achter het stuur te kruipen. Ik hoop volgend jaar voor de overwinning te kunnen gaan, want de snelheid is er,â aldus Latvala.

Khalid Al Qassimi uit Abu Dhabi eindigde als 11^e in de derde Focus van het team. âDit is een uitstekend resultaat, zeker ook omdat ik ruim twee maanden niet heb gereden. Op de grote jumps heb ik goed uitgekeken, want je maakt daar snel een fout, Ik kijk uit naar de volgende rally in Duitsland en dat is een heel ander type rally,â zei Al Qassimi.

Stobart rijder Henning Solberg eindigde met zijn Focus op de vijfde plaats.

BP Ford Abu Dhabi team director Malcolm Wilson verklaarde; âDit is niet het resultaat dat we wilden behalen. Omdat we Jari-Matti al zo vroeg verloren was het extra moeilijk voor Mikko want hij moest met beide kampioenschappen rekening houden. Hij heeft een ongelooflijke prestatie geleverd en hij heeft veel geleerd van de directe confrontatie drie dagen lang met Loeb."

Ford of Europe motorsport directeur Mark Deans: âTienduizenden toeschouwers in de bossen om de actie te zien en vele bezoekers aan het servicepark in Jyväskylä toonden wederom aan dat de rallysport razend populair is, en zeker in Finland.â

Rally Duitsland
Het kampioenschap keert later deze maand voor het eerst na de Monte Carlo rally naar het asfalt terug tijdens de Rally Duitsland van 14 t/m 17 augustus, verreden in de omgeving van Trier.