Gemeente Schiedam


Juli

Stalen stoelen en Schiedamse verhalen

30 juli 2008

Van oorsprong ben ik tuinman maar in die gloeiend hete zomer van 1947 was ik uitgetuind! Dus ging ik naar de gebroeders De Wit, die een fabriek voor stalen meubelen hadden aan de Hoofdstraat. Dat zou maar voor één seizoen zijn. Ze zeiden dat ze geen tuinman nodig hadden. Nou ik zeg dan werk ik een dag gratis, en dan laat je me doen wat je wilt. Dus ik heb pijpen staan zagen, gereedschap vijlen -je kan het zo gek niet bedenken.

Toen ik bij de De Wit begon was het maar een arm zooitje. Er werkten toen nog maar acht man. Het freeswerk gebeurde nog met de hand. Later, toen er meer orders en geld binnenkwamen, gingen we met al het personeel naar de Jaarbeurs en mochten we uitzoeken wat we nodig hadden. Ik koos heel lichte lasapparatuur, dat met koper werkte. De lassen die je daarmee kon maken, waren ijzersterk. Aldus Cornelis Koster, oud-werknemer van De Wit.

Stalen stoelen

Voor de Landelijke Archievendag op 11 oktober 2008 organiseert het Gemeentearchief Schiedam de Grote Schiedamse verhalenwedstrijd. U bent van harte uitgenodigd mee te doen!
Ter gelegenheid van het thema Verhalen is het Gemeentearchief op zoek naar Schiedamse Verhalen. Daarom is de oproep aan u om een verhaal te schrijven over Schiedam en deze vóór 13 september 2008 in te zenden. Er zijn drie categorieën, namelijk basisonderwijs, voortgezet onderwijs en volwassenen.

U kunt bijvoorbeeld schrijven over uw eigen ervaringen in Schiedam, of misschien heeft uw vader of grootvader net zoals de heer Koster in Schiedam gewerkt. Wellicht heeft u nog herinneringen aan een onvergetelijke voetbalwedstrijd van SVV, heeft u woningen gekraakt of juist ontruimd, uw partner ontmoet in een Schiedams café, uw eerste film gezien in het Passage Theater of gewoon een mooie dag beleefd aan de Maasboulevard. Schrijf het op of tik het uit, stuur het naar het Gemeentearchief en wie weet valt u op 11 oktober in de prijzen!

In alle drie de categorieën is de eerste prijs dat er één dag uit uw leven verfilmd wordt, en verder worden er toegangskaartjes voor pretparken weggegeven en Het Groot Schiedams Prentenboek! Verdere informatie is natuurlijk te vinden op onze webstek.

Het bedrijf werd een succes, en verhuisde naar de Nieuwe Haven. Ik weet nog dat we voor de Houtrusthallen klapstoeltjes moesten maken, want de koningin zou komen. Dat waren gouden tijden hoor. Toen de Spido ging varen hebben ze de banken gelast. We maakten ook meubels voor de huiskamer zoals luxe stoelen en stalen tafels. Maar ze hebben nooit pottenkijkers geduld en daarom zal er wel nu zo weinig over het bedrijf bekend zijn. Na dertien jaar werken bij De Wit koos ik voor mijn gezin en ging ik weer de tuinderij in. Zelf heb ik altijd een hekel gehad aan stalen meubelen. Ze waren leuk om te maken maar ondingen. Ze stralen geen warmte uit vind ik, het is maar koud staal.

Het Gemeentearchief Schiedam is iedere werkdag geopend van 9 tot 17 uur en gevestigd op de derde verdieping van de nieuwbouw van het Stadskantoor, Stadserf 1. E-mail: archief@schiedam.nl. Bezoek ook de webstek archief.schiedam.nl en de tentoonstellingen in de Stadswinkel.

Het Gemeentearchief bewaart informatie over Schiedam en Schiedammers van 1286 tot gisteren en stelt deze gratis beschikbaar.

bij de foto's:
De heer Koster en enkele van zijn tekeningen van het oude Schiedam. De foto rechts toont hem aan het werk in de fabriek van de Gebroeders De Wit. (Foto links: Jan van Kampenhout, foto rechts: privécollectie dhr. Koster)
Klik hier voor meer informatie.