Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Broedseizoen voorbij, bomen gekapt.


4 augustus 2008

Vanaf maandag 4 augustus start het kappen van de bomen in het Bijlmerpark. Het gaat om bomen nabij het Total tankstation (het `reigersbosje') en in het zuidelijk deel bij Huntum. De kapvergunningen zijn hiervoor in januari 2008 afgegeven.

Het kappen kon in het voorjaar niet worden afgerond door het naderende broedseizoen. Vogels die nestelen of broeden mogen namelijk niet worden verstoord. Na inspectie met de Algemene Inspectie Dienst op 24 juli blijken de nesten leeg te zijn en de vogels uitgevlogen.

Dit geldt ook voor een aantal bomen aan oostzijde van de Gooiseweg, waar een groepje bomen rondom een reigernest tot nu toe is blijven staan.

Daarnaast wordt een aantal bomen gekapt rondom de plek waar straks de bomeneilanden komen tussen het Henriëtte Roland Holsthuis en de nieuwe woonbuurt Gooisekant. Hiervoor moeten de doorgangen waar straks het water gaat stromen worden vrijgemaakt. Op de toekomstige eilanden wordt ook de begroeiing gedund. Dit betekent dat er ongeveer 10 populieren tussen uit worden gehaald. Deze zijn na het maken van de eilanden te gevoelig (en dus gevaarlijk) voor harde wind. De ruimte die zo ontstaat geeft de andere bomen waaronder beuk en eik de kans om beter uit te groeien.

.