Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Iepziekte in het Bijlmerpark

4 augustus 2008

Iepziekte in het Bijlmerpark
Ongeveer 20 iepen in het Bijlmerpark blijken aangetast door de gevreesde iepziekte. De iepen zijn niet meer te redden en zullen in augustus worden gekapt. Er zullen op die plek nieuwe bomen geplant worden tegelijk met de nieuwe aanplant najaar 2009.

Voor het kappen van zieke iepen is geen kapvergunning nodig. Na het kappen moeten de gevelde bomen wel geschild - van de bast ontdaan worden - en versnipperd worden volgens de Algemene Politieverordening (APV). Gekapt hout mag niet in de open haard worden gebruikt.

Bekendste Amsterdamse boom
In Amsterdam staan ongeveer 75.000 iepen, een kwart van het totaal aantal bomen in de stad. Ze staan langs grachten, op begraafplaatsen en in volkstuinparken. De iep is een oer-Hollandse boom en gedijt hier uitstekend. Afgelopen jaren zijn in Amsterdam veel iepen geveld door de iepziekte. In Zuidoost waren dat er tussen de 150 en 200 bomen.

Iepspintkever
De iepziekte is een duidelijke schimmelziekte die verspreid wordt door de iepenspintkever. De iepspintkever besmet de iepen in de zomer. De kever boort zich direct onder de bast in de boom in de cambiumlaag waar het voedsel van de boom door stroomt. Door in deze laag gangen te boren stagneert het voedseltransport en gaat de boom dood.

Via wortelcontact kan de schimmel andere iepen besmetten. Daarom is het noodzakelijk om niet alleen de zieke iep maar ook de iepen in de direct omgeving te kappen.

Hoe ziet een zieke boom eruit?
De iepziekte tast alleen leden van de iepenfamilie aan: Goudiep (Ulmus minor), Zwepenboom (Celtis) Japanse Zelkova (Zelkova)

Het blad verkleurt van groen naar lichtgroen naar geel en wordt uiteindelijk bruin. De bladeren blijven aan de boom en wordt `vaantjes `genoemd. Soms kan een iep van de ene op de andere dag er ziek uitzien.

Vanaf april tot oktober worden de iepen wekelijks gecontroleerd op iepziekte. Voor extra controle worden iepspintkever-vallen geplaatst zodat de inspecteurs kunnen zien hoeveel kevers in de omgeving aanwezig zijn.

Voor meer informatie over iepen en iepenziekte is te vinden op www.amsterdam.nl (zoek op `iepen').

Een zieke iep aanmelden kan per mail naar iepen@dro.amsterdam.nl of bij stadsdeel Zuidoost 020 2525 000 bij de heer H. Kapiteijn.