Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kamerbrief inzake aanvulling antwoorden op vragen van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken over weeskinderen

10 Kan een integraal overzicht gegeven worden van de organisaties, programma's en projecten voor weeskinderen (met name aidswezen) voor de periode 2006-2008, sinds de intensivering die gerealiseerd werd met het amendement Van der Staaij/Huizinga-Heringa (TK 30 300 V, nr. 23)? Welke bedragen zijn daarmee gemoeid (geweest)? Welk deel daarvan was/is geoormerkt voor OVC's (wezen en kwetsbare kinderen) en welk deel niet? Welke donaties bestrijken meerdere jaren, en welke worden slechts voor één jaar gedaan?

26 Nederland ondersteunt, onder meer als resultaat van de motie Van der Staaij/Huizinga-Heringa uit 2006, in Zuidelijk Afrika activiteiten voor (aids)wezen. In welke andere landen worden activiteiten ondersteund als resultaat van deze motie? Gaat het hierbij om meerjarige programma's?

Antwoord vraag 10 en 26
Het amendement dat van toepassing was op de begroting van 2006 heeft in datzelfde jaar tot intensiveringen geleid. Hieronder volgt per land/gebied (Brazilië, Kenia, Vietnam, Zimbabwe en Zuidelijk Afrika) een beschrijving van de op basis van het amendement gefinancierde projecten. Eveneens is aangegeven of de projecten een éénjarige of meerjarige looptijd hadden. Het bedrag dat op basis van het amendement werd uitgegeven aan projecten is in totaal EUR 8.563.930,-.
Brazilië
Organisatie: CICT (Centro Internacional de Cooperacao Tecnica em HIV/AIDS)
Project: Bewustwording over en preventie en bestrijding van SOA's onder straatkinderen in Brazilië, Colombia Bolivia en Peru. Doelstelling daarnaast de hulverlening te verbeteren en toegang tot medische zorg en informatie daarover te vergemakkelijken.
Periode: éénjarig
Bedrag: USD 40.000,-
Totaalbedrag Brazilië: EUR 29.600,- (USD 40.000,-)

Kenia
Organisatie: Verkaart Stichting
Project: Bouw van middelbare kostschool voor weeskinderen (waarvan de ouders in de meeste gevallen overleden aan Aids).
Periode: éénjarig
Bedrag: EUR 859.119,-
Organisatie: Anppcan
Project: Ondersteuning 'Orphans and Other Vulnerable Children' Periode: éénjarig
Bedrag: EUR 76.300,-
Organisatie: KUAP pandipirie
Project: HIV/AIDS en onderwijs
Periode: meerjarig
Bedrag: EUR 73.150,-
Totaalbedrag Kenia: EUR 1.008.569,-

Vietnam
Organisatie: MCNV (Medisch Comite Nederland Vietnam) Project: 'Community based comprehensive care' aan kinderen getroffen door Hiv/Aids in 4 provincies.
Periode: meerjarig
Bedrag: EUR 946.175,-

Zimbabwe
Organisatie: Girl Child Network
Project: Ondersteuning van meisjes, o.m. door het
bevorderen/ondersteunen van terugkeer naar school van OVC meisjes.
Periode: éénjarig
Bedrag: USD 60.450,-
Organisatie: Mercy Corps
Project: Ondersteuning OVC's in Gorozmi District middels bevordering deelname onderwijs, ondersteuning sociale netwerken en economische en psychosociale hulpverlening. Periode: éénjarig
Bedrag: USD 173.599,-
Organisatie: Farms Orphans Support Trust of Zimbabwe Project: Ondersteuning OVC's in Manicaland en Mashonaland middels training, donaties van o.m. voedsel en geld. Periode: éénjarig
Bedrag: USD 81.950,-
Organisatie: Catholic Relief Services
Project: Ondersteuning van kinderen met hiv/aids en andere kwetsbare kinderen middels het aanbieden van
(psychologische) zorg, financiële ondersteuning en donaties van o.m. voedsel
Periode: meerjarig
Bedrag: USD 690.297,-
Organisatie: Hospice Association of Zimbabwe
Project: Ondersteuning van OVC's met name door ondersteuning van 'community based organisations' die zorg voor deze kinderen op zich nemen/ondersteunen.
Periode: éénjarig
Bedrag: USD 161.952,-
Organisatie: Salvation Army
Project: Ondersteuning van scholen d.m.v. beschikbaar stellen van financiële middelen, boeken en andere materialen in ruil voor het verlenen van gratis onderwijs aan OVC's.
Periode: éénjarig
Bedrag: USD 405.000,-
Organisatie: Inter Country People's Aid
Project: Ondersteuning van kinderen en jongeren getroffen door Hiv/Aids onder meer middels het aanbieden van zorg en donaties.
Periode: éénjarig
Bedrag: USD 154.455,-
Organisatie: Zimbabwe National Council for the Welfare of Children Project: Training van verzorgers in zorginstellingen in het verlenen van zorg aan huis.
Periode: éénjarig
Bedrag: USD 45.120,-
Organisatie: Zimbabwe Swiss Aids Care Foundation
Project: Levering van anti-retrovirale medicatie aan Hiv positieve wezen met als doel levensduur en levenskwaliteit te verbeteren.
Periode: éénjarig
Bedrag: EUR 86.000,-
Organisatie: Zimbabwe Parents of Handicapped Children Association Project: Hulpverlening bij het verminderen van de negatieve effecten van handicap, Hiv/Aids bij (geïnfecteerde) ouders en hun kinderen met een handicap.
Periode: éénjarig
Bedrag: USD 116.464,-
Organisatie: Ntengwe Community Trust
Project: Psychosociale hulpverlening aan kinderen en ouders die direct of indirect zijn getroffen door Hiv/Aids epidemie. Periode: éénjarig
Bedrag: EUR 24.000,-
Organisatie: Deseret International
Project: Kennisoverdracht aan jongeren van 12 tot 18 met tot doel gedragsverandering teweeg te brengen en besmetting en verspreiding van Hiv/Aids te voorkomen.
Periode: éénjarig
Bedrag: USD 96.640,-
Totaalbedrag Zimbabwe: EUR 1.579.586,-

Zuidelijk Afrika
Organisatie: International Federation of the Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC)
Project: Programma volledig gericht op ondersteuning van OVC's d.m.v. 'noodhulp' (b.v. voorzien van voedsel, dekens, schooluniformen) en structurele ondersteuning (o.m. assistentie aan gezinnen die door grootouders of kinderen worden geleid bij verkrijgen van uitkeringen, (her)instroming in onderwijs). Het betreft een regionaal programma dat wordt uitgevoerd in Angola, Botswana, Lesotho, Malawi,
Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika, Swaziland, Zambia en Zimbabwe.
Periode: éénjarig
Bedrag: EUR 5.000.000,-
Bij de aanpak van de OVC problematiek is een structurele aanpak/financiering cruciaal. Eénmalige of relatief kortstondige financiële injecties van deze omvang kunnen de structurele ontwikkelingsprocessen ernstig ontwrichten. In verband hiermee heeft ambassade Pretoria de financiering van IFRC ook na 2007 voortgezet met financiële middelen vanuit het OS programma.
Totaalbedrag Zuidelijk Afrika: 5.000.000,-