Artsen zonder Grenzen


Aantal opnames ondervoede kinderen Ethiopië neemt nog toe

04/08/2008 14:11 -- Meer dan 16.700 zwaar ondervoede patiënten, vooral kinderen, zijn inmiddels in het zuiden van Ethiopië door Artsen zonder Grenzen behandeld. 2.071 van hen hadden medische complicaties. Ze zijn opgenomen in 5 voedingscentra, waar ze 24 uur per dag medische zorg krijgen.

14.700 ernstig ondervoede kinderen hebben via ons netwerk van 44 mobiele klinieken een behandeling en voedselrantsoenen gekregen in hun dorpen.

Sinds halverwege juli hebben onze teams aanvullende voedselrantsoenen, die bestaan uit een mengsel van graan en soja, verdeeld onder 1.700 ondervoede kinderen. Onze teams delen deze rantsoenen uit in drie districten van de regio's Oromiya en Peoples of the South.

In het district Siraro in Oromiya hebben voedsel gedistribueerd onder 12.500 kinderen die de kans lopen ondervoed te raken. Ieder kind heeft een voedselrantsoen van 25 kilo gekregen en drie liter olie. De distributie van een tweede rantsoen op dezelfde locaties begint deze week.

In sommige gebieden van Oromiya en Peoples of the South regio's blijft het aantal kinderen dat iedere week wordt opgenomen, stijgen. Het aantal ernstig ondervoede kinderen bereikte uitzonderlijk hoge niveaus. Dat betekent dat de ondervoeding daar alarmerend is, maar ook dat de gebieden ernaast nog steeds onvoldoende worden bereikt.

Naast de meest urgente gevallen die Artsen zonder Grenzen behandelt, hebben veel meer mensen in het zuiden van Ethiopië dringend meer voedselhulp nodig.

Onze aanpak in Siraro heeft geleid tot een afname van het aantal opnames van ernstig ondervoede kinderen. Therapeutische voedingsprogramma's gaan daar hand in hand met gerichte voedseldistributies.

We verkennen voortdurend nieuwe gebieden, zoals nu in het Teru district van de Afar regio. In een nieuw project in de Peoples of the South regio zijn al 150 ernstig ondervoede kinderen opgenomen.

Waar mogelijk dragen we projecten over, zoals die in Arsi Negele aan de Ethiopische overheid. Dit project bestrijkt 82 kinderen in 8 locaties.