Gemeente Leeuwarden

VVD Leeuwarden VVD Leeuwarden

Vragen VVD Parkeertarieven Leeuwarden

Bron: VVD (04-08-2008)
Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het reglement van orde van de gemeenteraad van Leeuwarden.
Afgelopen week heeft de Consumentenbond een onderzoek gepresenteerd naar de hoogte van parkeertarieven in 30 grote steden. Leeuwarden stond in het overzicht op de 7e plaats (zie bijlage), ver boven Groningen, Alkmaar en Zwolle. In dit geval niet iets om trots op te zijn! Het parkeren in de parkeergarages in Leeuwarden is wellicht relatief goedkoper (zoals de Leeuwarder Courant op 18 juli berichtte), maar de VVD-fractie vindt het belangrijk dat het ook aantrekkelijk is voor mensen om in het stadscentrum "run"-aankopen te doen. De auto parkeren en snel even een boodschap doen. Zeker voor straten als de Voorstreek, Oosterstraten en Schrans is dit van belang, maar ook in het hartje van het centrum. Mensen moeten niet gedwongen worden om die inkopen in omliggende gemeenten of in bijvoorbeeld wijkcentra of perifere detailhandelsvestigingen te doen, waar het parkeren gratis is. De tarieven van het maaiveldparkeren zijn in dat verband van belang, en de tarieven in de parkeergarages in veel mindere mate.

Bij de behandeling van de Programmabegroting heeft de VVD Leeuwarden er ook al voor gepleit om de reserve Parkeren niet af te romen voor andere leuke dingen, uiteindelijk is dit geld opgebracht door de parkeerders. Maar dit bedrag in te zetten voor het verlagen van de parkeertarieven in de binnenstad. De VVD Leeuwarden is voorstander van het weer afschaffen van het betaald parkeren in de avonduren, dit is en blijft toch een drempel als het gaat om het horecabezoek in Leeuwarden. Daarnaast wil de VVD graag dat het parkeren in de ochtenduren goedkoper wordt, een soort vroege vogel actie (bijvoorbeeld parkeren voor 1 euro). De resultaten van de parkeergarage Oldehoofsterkerkhof vallen op dit moment mee ten opzichte van de oorspronkelijk ramingen, dus dit zou financieel mogelijk moeten zijn. Het verlagen van de parkeertarieven zal zorgen voor meer bezoekers en daardoor meer bestedingen en meer werkgelegenheid. Dit is zeker ook belangrijk gelet op het feit dat volgend jaar er minder parkeerplaatsen zijn in verband met het tijdelijk sluiten van de parkeergarage Zaailand en er dus meer "gezocht" moet worden voor een parkeerplaats.

Naar aanleiding hiervan heeft de VVD Leeuwarden de volgende vragen:


- Is het college bereid om deze beide mogelijkheden (het betaald avond parkeren afschaffen en de vroege vogelactie parkeren voor 1 euro in de ochtenduren) te onderzoeken en uit te voeren of anders het structureel verlagen van de parkeertarieven? Zo nee, waarom niet?


- Wat kost het als het betaald parkeren in de avonduren wordt afgeschaft (waarbij rekening gehouden wordt met de kosten die daarvoor gemaakt worden, zoals handhaving) en wat kost een vroege vogel actie (met een tarief van EUR 1 i.p.v. EUR 2,40) voor de ochtenden tot 13.00 uur?


- Is het college bereid om nog in 2008 een onderzoek c.q. enquête te houden naar de gevolgen van de hoogte van de parkeertarieven in Leeuwarden (in vergelijking met andere grote steden en met de omliggende grotere plaatsen in Fryslân) en onder de bezoekers van de binnenstad naar de invloed van het parkeertarief op hun bezoekersgedrag (o.a. waar gaat men heen voor snelle "run"-aankopen). Zo nee, waarom niet?

Verder zijn de parkeertarieven in relatie tot de omliggende plaatsen in Fryslân van belang, zoals Drachten, Heerenveen, Sneek, Dokkum en Harlingen.


- Kan het college een overzicht verstrekken met een vergelijking van de parkeertarieven in Leeuwarden (maaiveld en parkeergarages) in vergelijking met de hiervoor genoemde plaatsen?