Gemeente Leeuwarden

VVD Leeuwarden VVD Leeuwarden

Vragen VVD over de dierenambulance

Bron: VVD (04-08-2008)
Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het reglement van orde van de gemeenteraad van Leeuwarden.
In april 2002 heeft de VVD Leeuwarden ook al vragen gesteld aan het college van B&W over het opruimen van kadavers door de Dierenambulance. Het opruimen van kadavers die achterblijven, na meestal een aanrijding, in de openbare ruimte is een wettelijke verplichting van de gemeente Leeuwarden. Bij "huisdieren"die omkomen in het verkeer en achterblijven op de openbare weg, rust de verplichting bij de gemeente, deze dieren gedurende 8 werkdagen gekoeld te bewaren totdat de eigenaar zich meldt. Bij de behandeling van de nota Dierenwelzijn heeft de VVD Leeuwarden ook al aandacht gevraagd voor de situatie van de Dierenambulance.

De Dierenambulance Leeuwarden heeft zeer recent aangegeven dat dode, loslopende of aangereden dieren niet meer worden opgehaald. Daarmee zou de gemeente Leeuwarden ook niet meer aan haar wettelijke plicht voldoen. De VVD Leeuwarden vindt dat een uitermate slechte zaak.

Via recente contacten met de Dierenambulance Leeuwarden en berichten in de media heeft de VVD Leeuwarden de indruk, dat de gemeente Leeuwarden op dit moment te weinig doet voor deze belangrijke vrijwilligersorganisatie en dus ook om de wettelijke verplichting van de gemeente op een goede manier in te vullen. En dat het probleem dat in 2002 al is gesignaleerd door de VVD, ondanks gedane toezeggingen, niet structureel is opgelost.

De gemeente verstrekt een jaarlijkse bijdrage aan de Dierenambulance van EUR 2.600,-- voor het uitvoeren van een wettelijke taak. De Dierenambulance Leeuwarden geeft echter aan dat per de rit de kosten op zo'n EUR 15,-- liggen, en dat het gaat om ongeveer 1.000 ritten per jaar. De Dierenambulance zou daar dan dus geld op moeten toeleggen, en dat kan niet de bedoeling zijn volgens de VVD Leeuwarden. De kosten EUR 15.000,-- staan in schril contrast tot de gemeentelijke bijdrage van EUR 2.600,--.

Naar aanleiding van het vorenstaande heeft de VVD Leeuwarden de volgende vragen:


- Hoe denkt het college de wettelijke taak van het verwijderen van kadavers uit te voeren, nu de Dierenambulance Leeuwarden heeft aangegeven dat niet meer te doen?


- Wat zijn op dit moment de daadwerkelijke kosten van de wettelijke taak van het verwijderen van kadavers in de openbare ruimte, die de Dierenambulance Leeuwarden uitvoert?


- Waarom is de gemeentelijke bijdrage aan de Dierenambulance Leeuwarden niet afgestemd op de daadwerkelijke kosten van het uitvoeren van deze taak?


- Is het college van B&W bereid om de gemeentelijke bijdrage aan de Dierenambulance Leeuwarden af te stemmen op de reëel gemaakte kosten voor deze taak? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe?


- Is het college bereid om op korte termijn met de Dierenambulance Leeuwarden rond de tafel te gaan zitten om een oplossing te zoeken voor de ontstane situatie? Zo ja, kan het college van B&W de gemeenteraad over de uitkomst van dit overleg informeren? Zo nee, waarom niet?