Unicef doneert 3 miljoen dollar aan Mozambique 04 augustus 2008, Maputo - Unicef doneert 3 miljoen dollar (bijna 2 miljoen euro) aan Mozambique. Het bedrag is bestemd voor hulp aan kinderen die als gevolg van de stijgende voedselprijzen ondervoed zijn geraakt.

Kinderen in de Mozambikaanse stad Beira begroeten Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal. Foto: Unicef Mozambique/2008 Kinderen in de Mozambikaanse stad Beira begroeten Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal. Foto: Unicef Mozambique/2008

Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal, maakte de donatie bekend nadat ze drie dagen in Mozambique was geweest. "Circa 41 procent van de kinderen in Mozambique lijdt aan chronische ondervoeding," aldus Veneman. "Het geld helpt kinderen en hun familes die door de stijgende voedselprijzen zeer kwetsbaar zijn."

Mozambique heeft een jarenlange burgeroorlog gekend, maar boekt grote vooruitgang in de wederopbouw van het land. De afgelopen jaren groeide de economie jaarlijks gemiddeld met acht procent. Sinds 1990 is de sterfte onder kinderen tot vijf jaar met 42 procent gedaald. Mozambique behoort ook tot de weinige ontwikkelingslanden waar de moedersterfte flink afneemt. Het land ligt dan ook op koers wat betreft de Millenniumdoelen voor het terugdringen van de kinder- en moedersterfte.

De stijgende voedselprijzen vormen voor deze positieve ontwikkelingen een grote bedreiging. Ook de aidsepidemie belemmert de vooruitgang. Naar schatting heeft meer dan 12 procent van de Mozambikanen tussen de 15 en 49 jaar hiv of aids. Dat geldt ook voor ruim 900.000 kinderen jonger dan 15 jaar. Mozambique telt circa 1,5 miljoen wezen; ongeveer 470.000 van hen hebben een of beide ouders verloren aan de gevolgen van aids.