Ministerie van Defensie

KAMERVRAGEN EN ANTWOORDEN

04-08-2008

Kamervragen over het mogelijk schenden van het ambtsgeheim door een oud-officier van de Koninklijke Marine
Vraagsteller: Leden Van Baalen en Boekestijn (VVD)

Hierbij bied ik u het antwoord aan op de vragen van de leden Van Baalen en Boekestijn (beiden VVD) met betrekking tot het mogelijk schenden van het ambtsgeheim door een oud-officier van de Koninklijke Marine (ingezonden 30 juni 2008 met kenmerk 2070824220).

DE MINISTER VAN DEFENSIE,

E. van Middelkoop

Ministerie van Defensie Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Datum 4 augustus 2008 Ons kenmerk D/2008018636 Onderwerp Antwoorden op de vragen van de leden Van Baalen en Boekestijn over het mogelijk schenden van het ambtsgeheim door een oud-officier van de Koninklijke Marine Hierbij bied ik u het antwoord aan op de vragen van de leden Van Baalen en Boekestijn (beiden VVD) met betrekking tot het mogelijk schenden van het ambtsgeheim door een oud-officier van de Koninklijke Marine (ingezonden 30 juni 2008 met kenmerk 2070824220). DE MINISTER VAN DEFENSIE E. van Middelkoop

Antwoord op de vragen van de leden Van Baalen en Boekestijn (beiden VVD) met betrekking tot het mogelijk schenden van het ambtsgeheim door een oud-officier van de Koninklijke Marine (ingezonden 30 juni 2008 met kenmerk 2070824220). 1
Heeft u kennisgenomen van de ingezonden brief van een oud-officier van de Koninklijke Marine, waarbij u met name aandacht dient te geven aan het volgende citaat: "Hier wordt zonder meer gedoeld op de eventuele inzet van de in Volkel opgeslagen Amerikaanse nucleaire bommen van het type B61"? 1) Ja.
2
Wordt met deze ingezonden brief, in het bijzonder met het aangegeven citaat, het ambtsgeheim door de betrokken oud-officier geschonden? Zo neen, hoe kwalificeert u deze opmerkingen dan wel? 3 Bent u, afhankelijk van de beantwoording van vraag 2, voornemens (juridische) actie tegen de betrokken oud-officier te ondernemen en/of hem op zijn gedrag aan te spreken? 4 Bent u bereid de Kamer over de door u te ondernemen actie te informeren? De uitlatingen van betrokkene zijn blijkens de context gedaan met een bepaalde politieke opvatting ter zake kernwapens in het algemeen. De regering ziet geen aanleiding nader op deze uitlatingen te reageren, noch om daar aangifte van te doen louter omdat deze uitlatingen in dit geval door een voormalig (militair) ambtenaar zijn gedaan. De regering deelt de opvattingen niet. Het beleid van de NAVO ter zake werd tijdens de ministeriële bijeenkomst van de ministers van Defensie op 12 juni 2008 laatstelijk herbevestigd. In het NAVO Strategisch Concept is vastgelegd dat het Bondgenootschap dient te beschikken over een combinatie van eenheden en capaciteiten, waaronder nucleaire, om collectieve verdediging te kunnen waarborgen. Het Strategisch Concept stelt dat de NAVO nucleaire strijdkrachten in Europa een essentieel onderdeel zijn van de politieke en militaire band tussen de Europese en de Amerikaanse bondgenoten. Om redenen van staatsbelang wordt niet ingegaan op eventuele bilaterale of multilaterale overeenkomsten die verband houden met de kernwapentaak van Nederland in het kader van de bondgenootschappelijke verdediging. Evenmin kunnen over aantallen en locaties van deze wapens mededelingen worden gedaan.

1) NRC Handelsblad, 7 en 8 juni 2008