Opheldering gevraagd over corporatiegeld voor SS Rotterdam

SP-Kamerlid Paulus Jansen wil meer duidelijkheid van minister Vogelaar over de financiële constructie rond het opknappen van stoomschip de SS Rotterdam. De kosten worden geheel gedragen door de Rotterdamse woningcorporatie Woonbron. Jansen: "Het is machtig mooi dat een staaltje Hollands glorie in oude luister wordt hersteld en afgemeerd in Rotterdam. Maar moet een woningcorporatie daar 175 miljoen euro in investeren die hard nodig zijn voor haar kerntaken, zoals het realiseren van betaalbare woningen?"

Jansen vroeg al eerder opheldering over de investeringen van Woonbron in de SS Rotterdam. Minister Vogelaar antwoordde destijds dat Woonbron correct handelt omdat het gaat om voorfinanciering. Jansen: "Dat zou betekenen dat Woonbron de SS Rotterdam met zekerheid kan doorverkopen en geen verlies maakt. Tot dusver is echter volstrekt onduidelijk of er wel geïnteresseerde beleggers zijn om het toekomstige hotel- en congrescentrum van Woonbron over te nemen. Als zich geen beleggers aandienen blijft Woonbron met een strop van 175 miljoen euro zitten en betalen de huurders het gelag."

Vogelaar meldde verder dat de financiële consequenties van de investering van Woonbron de aandacht hebben van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) en het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV). Jansen wil dat de conclusies van het WSW en CFV zo snel mogelijk aan de Kamer worden toegestuurd: "Het restaureren van een cruiseschip, ook al is dat een stukje cultureel erfgoed, is geen corporatietaak. En dat geldt al helemaal voor de daarop volgende exploitatie als congres- en hotelschip. Woonbron gebruikt als argument dat de SS Rotterdam een icoon wordt voor de Vogelaarwijk Katendrecht. Als dat argument geaccepteerd wordt is de beer los en kan binnenkort ook de nieuwe Kuip gefinancierd worden door de Rotterdamse corporaties."

Website: http://www.sp.nl