Ministerie van Defensie

04-08-2008
Jaarverslag 2007 van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba

Ondertekenaar: Minister van Defensie

Hierbij bied ik u, mede namens de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Jaarverslag 2007 aan van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba, zoals vastgesteld door de Rijksministerraad.

Uit dit jaarverslag blijkt dat de Kustwacht ook in 2007 weer belangrijke resultaten heeft geboekt in samenwerking met betrokken partners, binnen en buiten het Koninkrijk. De gerichte en actieve aanpak door de Kustwacht lijkt succesvol.

DE MINISTER VAN DEFENSIE,

E. van Middelkoop

Jaarverslag 2007 van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba Hierbij bied ik u, mede namens de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Jaarverslag 2007 aan van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba, zoals vastgesteld door de Rijksministerraad. Uit dit jaarverslag blijkt dat de Kustwacht ook in 2007 weer belangrijke resultaten heeft geboekt in samenwerking met betrokken partners, binnen en buiten het Koninkrijk. De gerichte en actieve aanpak door de Kustwacht lijkt succesvol. Het aantal kilo's verdovende middelen dat in beslag wordt genomen, vertoont een dalende trend. Ook op het gebied van toezichthoudende taken (visserijinspectie, milieutoezicht, scheepvaartinspectie en bescherming marien milieu) is in 2007 een daling merkbaar in het aantal geconstateerde overtredingen. Deze trend hangt vermoedelijk mede samen met de afschrikwekkende werking van het nieuwe walradarsysteem en de zichtbare aanwezigheid van de Kustwacht op het water. De voornaamste ontwikkelingen in 2007 op het gebied van materieel zijn de invoering van het walradarsysteem en de luchtverkenningscapaciteit. Met het nieuwe walradarsysteem beschikt de Kustwacht over een omgevingsbeeld van de wateren rond de Benedenwinden dat een adequate en gerichte informatiegestuurde inzet mogelijk maakt. Ook beschikt de Kustwacht, in vervolg op mijn brief van 5 november 2007 (kenmerk 2007-2008, 31200X, nr. 25), inmiddels over een eigen luchtverkenningscapaciteit met de komst van twee nieuwe Dash-8 vliegtuigen.

In 2007 is ook op het gebied van personeel de nodige inspanning verricht. Zo heeft de implementatie van het formatieplan zijn beslag gekregen. Hiermee heeft al het personeel een passende functie toegewezen gekregen in de nieuwe formatie, na overleg met de vakbonden en de personeelsdiensten van de Landen. Daarnaast is het personeelsbestand van de Kustwacht uitgebreid van 198 naar 236 medewerkers. Deze uitbreiding is vooral gelegen in de onderbrenging van het steunpunt HATO (het voormalig militair vliegveld HATO) bij de Kustwacht ten behoeve van de luchtverkenningscapaciteit. Tot slot is er volop aandacht geweest voor het integriteitsbeleid. De Kustwacht heeft in 2007 diverse investeringen gedaan op het gebied van personeel en materieel. Hierdoor is de inzetbaarheid van de Kustwacht, maar ook de flexibiliteit en creativiteit van de kustwachtorganisatie verder toegenomen. Deze eigenschappen komen ten goede aan het opsporen van transporteurs van verdovende middelen en andere illegale praktijken die hun tactieken voortdurend aanpassen. Ook in 2008 zal de Kustwacht alle inspanning leveren om deze trend het hoofd te kunnen bieden. De Minister van Defensie