Productschap Diervoeder

Nieuws update van het Productschap Diervoeder, 4 augustus 2008

Generieke risicobeoordeling van kruiden gepubliceerd

Bestemd voor: alle GMP+- gecertificeerde bedrijven en Certificatie-Instellingen

Verse, gemalen en/of gedroogde planten (of delen van planten) worden beschouwd als voedermiddelen. Binnen het GMP+ certificatieschema wordt vereist dat van elk door een GMP+ gecertificeerd bedrijf aan te kopen of te ontvangen voedermiddel een generieke risicobeoordeling opgenomen is in de Databank Risicobeoordelingen Voedermiddelen (DRV).

Indien het een product betreft, waarvan geen risicobeoordeling in de DRV van het Productschap Diervoeder (PDV) aanwezig is, dient de belanghebbende -indien hij het voedermiddel aan GMP+ gecertificeerde bedrijven wil verkopen- behalve dat hij zelf ook GMP+ gecertificeerd dient te zijn, eerst een risicobeoordeling aan het PDV aan te bieden voor opname in de bedoelde databank. Pas na opname in de databank kan het product door een GMP+ gecertificeerd bedrijf worden aangekocht of ontvangen.

Het PDV heeft signalen ontvangen over de toepassing van kruiden als bestanddeel in diervoeders door GMP+ gecertificeerd bedrijven terwijl nog geen enkel kruid in de DRV lijst is opgenomen.

Generieke risicobeoordelingen en factsheet specifieke kruiden Het PDV heeft, in samenwerking met producenten van kruiden een generieke risicobeoordeling 'Kruiden, gedroogd en gemalen' opgesteld, Dit is een zogenaamde "romp-risicobeoordeling", waarin de teelt, winning en verwerking van kruiden in zijn algemeenheid wordt beschreven. Hiermee nog geen enkel kruid in de DRV is opgenomen, en mag dus ook nog geen enkel specifiek kruid verwerkt worden binnen het GMP+ certificatieschema.

Belanghebbende bedrijven kunnen gebruik maken van deze generieke risicobeoordeling, maar dienen voor de vermelding van een specifiek kruid op de DRV lijst aanvullend een factsheet, conform het door het PDV opgestelde format, in te dienen bij het PDV. Deze factsheets zijn essentieel om de potentiële risico's van individuele kruiden te kunnen beoordelen. Nadat deze factsheets door het PDV zijn goedgekeurd zullen deze producten op de DRV lijst worden geplaatst.

Scherpere controle door certificatie instellingen
Het PDV zal aan Certificatie-instellingen verzoeken in de komende tijd scherper erop toe te zien dat m.b.t. de verwerking van kruiden in diervoeders de bedrijven zich houden aan de bepalingen van het GMP+ certificatieschema.

NB1: De natuurlijke extracten van planten of kruiden (zoals bijv. essentiële oliën) moeten worden beschouwd als toevoegingsmiddelen (meestal in de categorie van "aromatische stoffen") en moeten derhalve vermeld staan in het Communautair Register conform Vo. EG 1881//2003.

NB2: De generieke risicobeoordeling- en het format voor een factsheet voor Kruiden, gedroogd en gemalen zijn beschikbaar via het openbare gedeelte van de PDV website.