Ingezonden persbericht

Museum Het Valkhof genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2008
ter waarde van ¤1000.000,-

Hoofdkwartier van het Tiende Legioen
Reconstructie van de binnenhof van het hoofdkwartier van de Romeinse legioenvesting op de Hunerberg in Nijmegen, uit het eind van de eerste eeuw na Christus.
Reconstructie Kees Peterse (PANSA BV, Nijmegen); computerstill Gerard Jonker (Jonker&Wu, Rotterdam).
Praetorium
Woning van de commandant ('Praetorium') in de Romeinse legerplaats op het Kops Plateau in Nijmegen. Gereconstrueerd zicht vanuit de zuilengang op een van de woonvertrekken. Reconstructie: Kees Peterse (PANSA BV, Nijmegen).

Museum Het Valkhof is onlangs genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2008. Samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds is de BankGiro Loterij initiatiefnemer van deze nieuwe prijs: een landelijke prijs van ¤ 100.000,- vooor het beste museum in een vastgestelde categorie. Dit jaar zijn drie musea genomineerd met een presentatie Nederlandse archeologie of bodemschatten. De prijs wordt gewonnen door het museum dat de meeste publieksstemmen krijgt. Wanneer Museum Het Valkhof wint, wordt een deel van de prijs geïnvesteerd in de virtuele reconstructie van Romeinse gebouwen in Nijmegen. Op deze manier worden de verdwenen Romeinse bouwwerken van Ulpia Noviomagus (de oudste stad van Nederland) voor een groot publiek toegankelijk.
Het publiek kan tot en met 29 september 2008 stemmen via www.museumprijs.nl

Museum Het Valkhof is verheugd mee te dingen naar de Bankgiro Loterij Museumprijs 2008. Naast een belangrijke archeologische collectie, organiseert het museum archeologische tentoonstellingen die een groot publiek trekken, zoals in 2006 'De laatste uren van Herculaneum' (122.000 bezoekers in 14 weken) en de nieuwe toptentoonstelling 'Luxe en decadentie. Leven aan de Romeinse goudkust', die vanaf 23 augustus te zien is.

De overige genomineerden voor de museumprijs 2008 zijn het Museon in Den Haag en het hunebedcentrum in Borger (Drenthe). De uiteindelijke keuze van de winnaar wordt door het publiek bepaald en zal begin oktober bekend zijn. Publiek kan tot en met 29 september a.s. een stem uitbrengen via de website www.museumprijs.nl.

De jury van de Museumprijs 2008 bestaat uit de heer prof. Dr. J.W.F. Reumer (voorzitter), mevrouw drs. J. Kiers, de heer drs. P.J. Schoon, de heer Prof. Dr. L.P. Louwe Kooijmans en de heer drs. E.J. van Ginkel.

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T: 024-360 88 05. www.museumhetvalkhof.nl
Open tijdens de expositie Luxe en decadentie van 23 augustus 2008 t/m 4 januari 2009: dinsdag t/m vrijdag: 10-17 uur, zaterdag, zondag en feestdagen: 11-17 uur. Acht avondopenstellingen tot 22.00 uur: 31 oktober, 7 november, 14 november, 21 november, 28 november, 12 december, 19 december 2008 en 2 januari 2009. Gesloten op maandagen, 25 december en 1 januari.

Einde persbericht



Ingezonden persbericht