Ingezonden persbericht

Nieuwe kijk op aderverkalking in Maastricht UMC:

CT-scan van het hart in 10 seconden

MAASTRICHT, 5 augustus 2008 - Cardiologen en radiologen in het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ maken sinds kort op een nieuwe, patiëntvriendelijkere wijze Computer Tomografie (CT)-scans van het hart. Patiënten met pijn op de borst en op verdenking van aderverkalking krijgen deze scan. Voorheen gebeurde dit onderzoek enkel via een catheterisatie.

Niet alleen is men nu in staat in tien seconden een CT-scan van het hart maken, de nieuwe scan-methode gebruikt minder dan een vijfde van de tot nu toe gebruikelijke hoeveelheid straling, een dosis die meestal onder die van een catheterisatie ligt.

Een CT-scan maakt gebruik van röntgenstraling en een computer. "Deze CT-scan van het hart is een nieuwe techniek. De snelheid van de scan zelf en intelligente computersoftware maken het mogelijk het hart en de kransslagaders, de bloedvaten die het hart van bloed voorzien, scherp af te beelden", legt interventie-cardioloog Mark Winkens uit. Hiervoor moet de patiënt de adem 10-15 seconden vasthouden; in totaal neemt het hele onderzoek slechts twintig minuten in beslag.

Nauwkeuriger
De Maastrichtse cardiologen zijn opgetogen over de vooruitgang die afgelopen jaar is geboekt: "We hadden dit succes niet zo snel verwacht. Het geeft ons namelijk een nieuwe kijk op aderverkalking. Niet alleen de binnenkant van de vaten (zoals de catheterisatie, die enkel vernauwingen opspoort) maar ook op de vaatwand en de buitenkant van de vaten. Zo kunnen we heel nauwkeurig vaststellen waar en in welke mate en fase de ziekte zich voordoet."

De CT-scan sluit met een zekerheid van 100 procent vernauwingen in de coronairen uit en toont met een zekerheid van 95% aan waar en in welke fase aderverkalking optreedt. Dat betekent veel winst voor de patiënt, aldus Winkens: "Met het opsporen van een vernauwing via een catheterisatie ben je eigenlijk al een stap te laat omdat je de informatie mist over de vaatwand en de buitenkant, waar de ziekte begint. Dit totaal-beeld van de nieuwe CT-scan stelt ons in staat eerder en gerichter te behandelen, zorgen bij de patiënt wegnemen en beter adviseren om verdere verzieking te voorkomen."

Geïntegreerd
Binnen het Hart en Vaat Centrum is het nieuwe CT-scan onderzoek geïntegreerd in de kliniek. Momenteel vinden er 1200 van deze scans per jaar plaats, waarmee het azM een van de grootste centra in Europa is. Het gaat om poliklinische patiënten met pijn op de borst die eerst een loop- of fietstest krijgen. Als het vervolgens nodig is krijgen die patiënten een CT-scan van het hart om zekerheid te verschaffen over het al dan niet voorkomen van vernauwingen rond het hart. Ook de deelnemers aan het HAPPY-project die een hoge uitslag hadden, worden onderworpen aan een CT-scan van het hart.

Steeds snellere CT-scans verschaffen gegevens over afwijkingen in boezems en kamers, hartvaten, bloedvaten, hoeveelheid kalk. Informatie over hartspier en hartfunctie op deze manier zijn nog in ontwikkeling, onderzoek dat wordt gedaan in samenwerking met dr. Jagat Narula , hoofd van de Cardiologie-afdeling van de University of California in Irvine en het Thorax centrum van de Erasmus universiteit Rotterdam.

Razendsnel
Winkens: "Omdat de CT-scan meer informatie toont dan de catherisatie in het verleden, kan de scan in steeds meer situaties de behandel strategie bepalen.. Het gaat nu razendsnel. Ik voorzie de komende tien jaar revolutionaire ontwikkelingen binnen de cardiologie, mede dank zij de verbeterde CT-scan-mogelijkheden. Daartoe streven we vanuit het Hart en Vaatcentrum Maastricht in Nederland een netwerk van cardiologische centra op te zetten voor onderzoek op grote schaal."