VU Medisch Centrum
Geld voor onderzoek naar pulmonale hypertensie

NWO heeft VUmc-longarts Anton Vonk Noordegraaf een Vidi-subsidie van 600.000 euro toegekend voor zijn onderzoek naar pulmonale hypertensie. Zijn project werd samen met 18 anderen uit 140 onderzoeksvoorstellen geselecteerd. Een Vidi-subsidie is bedoeld om ervaren onderzoekers in staat te stellen een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen. Het gaat om een vijfjarig project.

Het onderzoek van longarts Vonk Noordegraaf richt zich op het hart van patiënten met pulmonale hypertensie. Bij deze dodelijke aandoening neemt de bloeddruk in de longslagader progressief toe. In eerste instantie lukt het de rechterhartspier zich aan te passen aan deze verhoogde bloeddruk. De hartspiercellen worden groter en de spier dikker. Na enige tijd geeft de rechterhartspier het echter op en overlijdt de patiënt. De oorzaak voor dit hartfalen is op dit moment niet bekend, noch is bekend waarom het moment van rechter hartspierfalen verschilt tussen patiënten. Vonk Noordegraaf vermoedt dat zuurstoftekort in het centrum van de hartspiercel en een ontregelde energiehuishouding van de cel hier debet aan zijn. Het onderzoeksproject richt zich, naast het vinden van de oorzaak, ook op manieren om dit hartfalen te voorkomen.

Een deel van de subsidie zal worden gebruikt om twee promovendi aan te stellen. Daarnaast vergt het onderzoek zelf veel geld. Er is onder andere kostbaar nucleair onderzoek nodig om de stofwisseling en het zuurstofverbruik van de hartspiercellen te meten.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Jan Spee (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten.

Achtergrondinformatie (