Ingezonden persbericht

ICT~Milieu pleit voor rapportage- en afgifteplicht ICT-afval

Woerden, 5 augustus 2008

Inzameling en recycling van ICT-apparatuur en andere elektronische apparaten is in Nederland goed geregeld. Producenten nemen hun volle verantwoordelijkheid. ICT~Milieu heeft daarom grote moeite met het rapport over de export van electronica-afval van Greenpeace. Daarin wordt gesteld dat "het Nederlandse inzamelsysteem zo lek is als een mandje en een grote hoeveelheid elektronisch afval naar Ghana verdwijnt".

Producenten nemen verantwoordelijkheid

ICT~Milieu organiseert de collectieve inzameling en recycling van gebruikte ICT-apparaten. Ruim 300 aangesloten ICT-bedrijven maken er gebruik van. Vorig jaar is ruim 20 miljoen kg gebruikte ICT-apparatuur ingezameld en gerecycled, waarvan 97% is hergebruikt tot nieuwe grondstof en brandstof. Dit ligt ruim boven de wettelijke norm van 75%. ICT~Milieu laat alle aangeboden ICT-apparaten recyclen in Nederland.

ICT~Milieu pleit voor rapportage- en afgifteplicht

Consumenten kunnen gebruikte ICT-apparaten gratis naar de gemeentelijke milieustraat brengen of inleveren bij de winkel waar ze een nieuw apparaat kopen ('oud voor nieuw'). Uit onderzoek blijkt dat niet alle gemeenten en winkels hun ingezamelde ICT-afval aan ICT~Milieu afgeven, maar aan handelaren en opkopers. Wat die met het ICT-afval doen is niet bekend, omdat deze partijen - in tegenstelling tot ICT~Milieu - geen rapportageplicht aan de overheid hebben.

ICT~Milieu pleit er daarom voor dat ook deze partijen aan de overheid moeten rapporteren over wat zij met het afval doen. Ook is ICT~Milieu voorstander van een wettelijke afgifteplicht door gemeenten en winkels aan ICT~Milieu. De ICT-bedrijven nemen hun verantwoordelijkheid zodra dit wettelijk kan, te weten op het moment dat gemeenten en detailhandel apparatuur aanbieden. Detailhandel, gemeenten en consumenten hebben echter ook een verantwoordelijkheid om op de juiste manier om te gaan met het afval.

Nederlands elektronica afval blijft in Nederland

ICT~Milieu ondersteunt al langer het pleidooi om beter in kaart te brengen waar apparatuur blijft buiten het zicht van verantwoorde recycling. De Nederlandse producenten en importeurs van elektronica hebben daarom vorig jaar onderzoek laten doen naar de inzameling van afgedankte elektronica in ons land. Het onderzoek concludeert dat het allergrootste deel van dit afval in Nederland wordt verwerkt en dat een kleine fractie mogelijk in het buitenland terecht komt.

Overigens werkt ICT~Milieu samen met Viafrica, een NGO die scholingsprojecten in Kenia en Tanzania ondersteunt met ICT-toepassingen, om hun gebruikte computers terug te halen uit Afrika naar Nederland voor recycling. Dit, omdat in Afrika geen verantwoorde recyclingsstructuur bestaat. In het najaar wordt de aankomst van het eerste transport verwacht.

Over ICT~Milieu
ICT~Milieu is onderdeel van ICT~Office en heeft de dagelijkse leiding over het ICT-inzamelsysteem. Ze organiseert de landelijke inzameling van gebruikte ICT-apparaten en de recycling ervan met de best beschikbare technieken. Tevens verzorgt ICT~Milieu de monitoring en rapportage over het ICT-inzamelsysteem aan het Ministerie van VROM. Meer informatie: www.ictmilieu.nl

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die ¤ 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT-branche. Zie www.ictoffice.nl