Centrum voor Wiskunde en Informatica
Twee Vidi's en een Veni-subsidie voor CWI-onderzoek

Onderzoekers Ronald de Wolf en Bert Zwart van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) ontvangen een Vidi-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met elk 600.000 euro kunnen zij vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en onderzoekers aanstellen. Ook de aanvraag van de jonge onderzoeker Ben Toner is gehonoreerd, met zijn Veni-subsidie krijgt hij 208.000 euro voor vernieuwend onderzoek.

Wiskundige Zwart gebruikt zijn subsidie voor het project 'High dimensional service systems'. Dit fundamentele onderzoek richt zich op analyse van complexe systemen en procedures waarin zoveel factoren een rol spelen dat traditionele analysemethoden onbruikbaar zijn. Als voorbeeld noemt hij de bezetting in een callcenter met honderden telefonisten. Dat soort systemen valt niet door te rekenen. "Als je meer ongeduldige klanten hebt, dan verandert ook het aantal benodigde medewerkers," zegt hij. Zwart blijft zich voorlopig toespitsen op de fundamentele modellen achter dit soort problemen.

Nieuwe impuls voor quantumonderzoek
Informatici De Wolf en Toner maken deel uit van de CWI-onderzoeksgroep 'Quantum Computing and Advanced Systems Research'. Zij gebruiken natuurkundige principes uit de quantummechanica om berekeningen aanzienlijk te versnellen of dingen te doen die traditionele computers niet kunnen. De daarop gebaseerde 'quantum computer' bestaat nu nog slechts in theorie, maar zou in de praktijk een wereld van verschil betekenen. Met dit apparaat zou elke bestaande codering gekraakt worden, dus ook de encryptie van internetbankieren. Daarentegen kan het ook zorgen voor nieuwe beveiliging.

Met de nieuwe subsidie bouwt De Wolf verder op onderzoek dat hij met een eerdere Veni-subsidie deed. Hij wil onder andere nieuwe en betere toepassingen van quantum computers vinden. Ook wil hij de gevolgen van quantum rekenen op traditionele computers bestuderen. Toner gaat de samenhang van quantummechanische systemen bestuderen.

Noot voor de pers:
- Meer informatie over het onderzoek naar Quantum Computers: Dr. R.M. de Wolf, tel. 020 - 592 4078, Ronald.de.Wolf@cwi.nl.
- Meer informatie over het onderzoek van Bert Zwart: Dr. B. Zwart, tel. 020 ­ 592 4089, bert.zwart@cwi.nl.
- NWO deelde dit jaar een record aantal subsidies uit, 116 Veni en 81 Vidi. Meer informatie: http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOA_7H8B6P en http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOA_7H8BF3.
- Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is een aan de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gelieerd onderzoeksinstituut. Adres: Science Park Amsterdam, Kruislaan 413, 1098 SJ Amsterdam, www.cwi.nl.
- Behandeld door: Teunis van Wijngaarden, wetenschapsvoorlichter, Communicatie & Informatie, tel. 020 - 592 4248 (ma, di, do), Teunis.van.Wijngaarden@cwi.nl