Stork Groep NV
Bevredigend resultaat voortgezette activiteiten eerste zes maanden 2008; Technical Services aanhoudend goed

Omzet 11% gestegen tot ¤ 845 miljoen (2007: ¤ 759 miljoen)
Operationele EBITDA ¤ 76 miljoen (2007: ¤ 36 miljoen, inclnclusief ¤ (35) NH90 voorziening)
Orderportefeuille: ¤ 1.328 miljoen (20007: ¤ 1.071 miljoen)

CEO Sjoerd Vollebregt: "Na de acquisitie door het consortium onder leiding van Candover in januari 2008, is Stork een nieuwe, uitdagende fase ingegaan. Het transformatieproces van beursgenoteerd bedrijf naar een private equity omgeving verloopt voorspoedig. We zijn blij dat Stork weer in rustiger vaarwater is en dat we ons weer op de 'business' kunnen concentreren. Candover blijkt een betrokken aandeelhouder die bereid is in de toekomst van onze verschillende activiteiten te investeren. Als onderdeel van de transactie is Stork Food Systems aan Marel Food Systems verkocht. De verkoop is in mei 2008 geëffectueerd.

Vanaf dat moment bestaat Stork uit twee groepen, Technical Services en Aerospace, die samen werk bieden aan 16.000 mensen wereldwijd.

Over het algemeen presteerden onze activiteiten redelijk goed: omzet en orderportefeuille lieten beide, conform verwachting, substantiële groei zien. Technical Services, en in het bijzonder Industry Specialists, presteerde goed. Hoewel Stork niet immuun zal zijn voor het verslechterende economische klimaat, is de impact op het resultaat nog beperkt, met name door gunstige marktcondities in Technical Services en de sterke orderportefeuille van Aerospace."

Operationele ontwikkelingen

Technical Services

Kerncijfers (in ¤ miljooen)

HY
2008

HY
2007

%

Netto-omzet

577

494

17%

Orderportefeuille (uitsluitend
voor de komende 2 jaar)

507

266

91%

De lange-termijn strategie van Technical Services om de activiteiten in de olie, gas & energiemarkt uit te breiden, blijkt hoe langer hoe meer succesvol. De wereldmarkt is 'booming' en biedt ruime groeimogelijkheden. In lijn met deze ontwikkeling en als gevolg van onze sterke marktpositie heeft NAM B.V. Stork Industry Services, samen met Jacobs Nederland, Visser & Smit Hanab en Yokogawa Europe, het contract voor de herontwikkeling van het Schoonebeek olieveld gegund.

Ook internationaal gezien breiden onze activiteiten zich uit. De acquisitie vorig jaar van Mecànicos Asociados S.A. in Colombia is een voorbeeld van hoe Stork gebruik maakt van de mogelijkheden in de olie, gas & energiemarkt.

De activiteiten in Power and Thermal & Inspection Services groeien gestaag, met name dankzij de Stork Cooperheat-activiteiten in het Midden-Oosten.

Ter versterking van onze specialistische kennis en uitbreiding van de productportfolio zijn de volgende ondernemingen in de eerste helft van 2008 geacquireerd: Garwood Laboratories Inc. (USA), Subspection (UK) and Heat Application Ltd. (UK).

Aerospace

Kerncijfers (in ¤ miljooen)

HY
2008

HY
2007

%

Netto-omzet

273

271

1%

Orderportefeuille (uitsluitend
voor de komende 2 jaar)

821

805

2%

De huidige ontwikkelingen in de aerospace industrie reflecteren de groeiende vraag naar energiezuinige vliegtuigen. De aerospace programma's waarin Stork betrokken is, zoals de Airbus A380 en verschillende zakenvliegtuigprogramma's, passen binnen deze ontwikkelingen. Stork's composiettechnologie en het product Glare dragen bij aan gewichtsreductie en dus aan brandstofbesparing. De vraag naar zakenvliegtuigen blijft sterk, zoals blijkt uit de aankondiging van het Gulfstream 650 programma, waar Stork een belangrijke rol in speelt.

Ook de militaire programma's laten goede groeimogelijkheden zien. Dankzij haar unieke ontwerptechnologie is Fokker Elmo geselecteerd als de leverancier van het bekabelingsysteem voor de F-35 Lightning II (Joint Strike Fighter).
Om ook op het gebied van kosten concurrerend te kunnen blijven, is de productievestiging in China uitgebreid en zal de productie op de nieuwe site in Turkije eind dit jaar opgestart worden.

De vliegtuigmaatschappijen zien zich geplaatst voor een dubbele uitdaging: hogere brandstofprijzen en een vertraging in de economische groei. Dit zou effect kunnen hebben op onze service activiteiten. Echter, de positie van Fokker Services als leverancier van componentenonderhoud voor de Fokker-vloot blijft sterk, te meer daar er een toegenomen interesse voor turbo prop vliegtuigen waarneembaar is. Deze ontwikkeling biedt kansen voor zowel de Fokker- als de Bombardier Dash 8 vloot, beide ondersteund door Fokker Services.

De Maintenance, Repair and Overhaul activiteiten in Woensdrecht worden momenteel geherstructureerd om winstgevendheid te herstellen.

Stork PWV (pantserwielvoertuigen), onderdeel van de Aerospace groep, is verkocht aan een van de consortiumpartners in het Boxer programma; de Rheinmetall Groep in Duitsland.

Financiële positie
De financiële positie van Stork is veranderd door de acquisitie van het consortium onder leiding van Candover. De transactie is gefinancierd door een substantieel bedrag uit aandeelhoudersfondsen, aangevuld met lange termijn financieringsinstrumenten. Stork heeft begin juni 2008 een zogenaamde 'B1 company family rating' gekregen van Moody's Investors Service.

Vooruitzichten
De economische groei is aan het vertragen, maar de diversiteit in onze activiteitenportfolio, gecombineerd met de groei van de olie- en gasmarkt en de sterke orderportefeuille, biedt goede bescherming tegen materiële neerwaartse druk.

Noot voor de pers:
Informatie voor de pers:
Stork B.V.
Carine Brouwers
+31 (0)630 73 29 59

PDF Persbericht