Ingezonden persbericht

Stichting Vrienden voor Jongerius eigenaar Jongeriusvilla

De gemeente Utrecht heeft vandaag de Jongeriusvilla verkocht aan de Stichting Vrienden van het Jongeriuscomplex. De villa maakt onderdeel uit van het Jongeriuscomplex en is verkocht aan de stichting onder de voorwaarde dat de villa vóór 31 december 2011 gerestaureerd moet zijn. Ook moet de villa openbaar toegankelijke sociaal culturele bestemming krijgen.

De aankoop van de Jongeriusvilla door de Stichting maakt het ook mogelijk dat de villa deel kan nemen aan het Avro-programma 'Restauratie'. Hierin 'strijden' zestien monumenten om maximaal één miljoen euro restauratiebudget. Vanaf donderdag 18 september zal het programma 'Restauratie' starten. De uitzending waarin Villa Jongerius uitgebreid te zien zal zijn, is gepland op donderdag 23 oktober.

De gemeente Utrecht wil van het gebied langs het Merwedekanaal tussen de M.A. Tellegenlaan, Kanaalweg, Koningin Wilhelminalaan en de Overste den Oudenlaan een gevarieerde stadswijk maken. Het terrein moet plaats bieden aan achthonderd à duizend woningen. Ook is er ruimte voor kleinschalige bedrijven. Verder onderzoekt het college de mogelijkheid of via een brug over het kanaal een fiets- en voetgangersverbinding tussen het centrum en Transwijk en Kanaleneiland te realiseren is.

De ontwikkeling vindt plaats in deelplannen. Naast de ontwikkeling van het defensieterrein Overste den Oudenkazerne is er een woningbouwplan in ontwikkeling op de locatie Kanaalweg 59. Koningin Wilhelminalaan 7-9 is aangekocht door een ontwikkelaar die plannen heeft om deze locatie te herontwikkelen met woningbouw en bedrijfsruimte. De monumentale Jongeriusvilla zal worden ingepast in de plannen. De ligging midden in de stad, in de nabijheid van het station, de goede bereikbaarheid van de locatie en de ligging langs het kanaal bieden volop kansen om van het terrein een levendige wijk te maken.

Jongeriuscomplex en het Merwedekanaal
Het Jongeriuscomplex is gelegen aan het Merwedekanaal, ten westen van de historische binnenstad en het station. Het Merwedekanaal is in de 19e eeuw gegraven maar heeft nooit de (verwachte) betekenis gekregen voor de internationale scheepvaart. Het gehele gebied langs het kanaal bleef daarom lange tijd in trek als hoveniersgebied en de bedrijven die zich wel langs het kanaal vestigden hadden veelal een lokale betekenis, zoals het Jongeriuscomplex en Mobach (voormalige aardewerkfabriek). In 1924 werd aan de oostzijde van het kanaal, ter hoogte van het Jongeriuscomplex, de huidige Veilinghaven gegraven en het veilinggebouw gebouwd ten behoeve van de groente- en fruitveiling.