Gemeente Waterland


Evaluatie verkeersbesluit Zuideinde Monnickendam van start

Sinds 20 maart 2008 is het Zuideinde in Monnickendam op zaterdag afgesloten voor alle verkeer. Doel van dit verkeersbesluit is om een een veilig en aangenaam verblijfsgebied te creëren en de uitstraling van de binnenstad te vergroten. Om te kunnen beoordelen of de verkeersmaatregelen het gewenste resultaat hebben, is besloten om een evaluatie te houden. Deze evaluatie is inmid-dels van start gegaan.

Wethouder Jaap Wortel: Het gemeentebestuur heeft met het besluit een bepaald doel voor ogen gehad. Dan is het belangrijk om te onderzoeken of die doelstelling ook gehaald is. Van tevoren weet je dat dit soort besluiten verschillende reacties oproept. Het winkelend publiek vindt het waarschijnlijk prettig, maar zijn de winkeliers ook tevreden?. En hoe ervaren bewoners deze maatregel? Is de binnenstad nog goed bereikbaar of leidt het elders misschien tot parkeeroverlast? Kortom, zoals van tevoren is beloofd, horen wij graag van alle betrokkenen hun ervaringen. Vooral om te kunnen beoordelen waar zich knelpunten voordoen en hoe er in de toekomst zaken verbeterd kunnen worden.

Het onderzoek bestaat uit een aantal onderdelen. Er worden verkeerstellingen gehouden, bewoners krijgen een vragenlijst toegezonden, winkeliers worden in hun zaak geïnterviewd en het winkelend publiek en toeristen worden op straat ondervraagd. Wethouder Wortel: De eerste verkeerstellingen hebben al in juli plaatsgevonden en worden nog eens herhaald van 30 augustus t/m 14 september a.s. In de periode van 9 t/m 23 augustus vinden de andere activiteiten plaats. Ik hoop dat iedereen ook daadwerkelijk meerwerkt aan het onderzoek. Want hoe hoger de respons is hoe meer inzicht er in de gevolgen van het besluit ontstaat. En daar kunnen wij voor de toekomst lering uit trekken!.

Het onderzoek wordt in opdracht van de gemeente Waterland uitgevoerd door de firma Oranjewoud.