Ingezonden persbericht


Nijmegen, 22 juli 2008

PERSBERICHT

Bach en Bunk: beroemd versus vergeten

NIJMEGEN - Bach en Bunk, de eerste beroemd en geliefd, de laatste onbekend en nagenoeg vergeten. Deze twee componisten prijken op het programma van het orgelconcert dat IJsbrand ter Haar op dinsdagavond 5 augustus geeft in de Stevenskerk. De tegenstelling tussen beide componisten is echter minder groot dan het lijkt. Ook de muziek van Bach raakte na zijn dood in de vergetelheid en werd pas ruim een halve eeuw later geleidelijk aan weer herontdekt. Ook van Gerard Bunk wordt vijftig jaar na zijn dood in 1958 de muziek langzamerhand opnieuw uitgegeven, en verschijnt weer op de concertprogramma's. Dat zijn laatromantische orgelmuziek zeer boeiend en aantrekkelijk is, zullen de bezoekers van deze concertavond zelf kunnen ervaren.

Het concert begint om 20.30 uur. De toegang bedraagt respectievelijk 7 en 6 euro voor houders van 65+pas, CJP en studentenkaart.

Het is opvallend hoeveel namen van toonaangevende componisten met een B beginnen: Bach, Buxtehude, Beethoven, Berlioz, Brahms, Bruckner, Bartok, Britten... om slechts de meest bekende te noemen. Aan dit rijtje kan sinds kort Bunk toegevoegd worden.

Op 18-jarige leeftijd trok deze ambitieuze en veelbelovende Rotterdamse organist naar Duitsland op zoek naar de beste muzikale scholing die in de late 19e eeuw te vinden was. In 1925 volgde zijn aanstelling als organist van de Reinoldi-kerk in Dortmund. Op het beroemde grote Walcker-orgel in deze kerk startte hij een jaarlijks terugkerende concertserie, die destijds een nieuw fenomeen vormde en grote bekendheid kreeg. Voor zijn concertdoeleinden componeerde hij diverse orgelwerken die - in tegenstelling tot veel andere orgelmuziek - niet-liturgisch van aard was. Vier daarvan worden tijdens dit concert uitgevoerd: twee karakterstukken, een passacaglia en de Legende in g-klein.

Ook van Bach klinkt deze avond voornamelijk wereldlijke concertmuziek: Allereerst de bewerking die Bach maakte van het bekende hobo-concert van Marcello; verder de Preludium en Fuga in g-klein. Ook Bach speelde deze muziek vooral tijdens de incidentele concerten die hij her en der in Midden-Duitsland gaf.

De organist die dit concert verzorgt, Ysbrand ter Haar, heeft zich tijdens zijn studie aan de Messiaen Academie speciaal in deze beide componisten verdiept. In 2006 speelde hij o.a. in de Stevenskerk zijn examen en behaalde hij zijn diploma met onderscheiding. Hij is als organist en orgeldocent werkzaam in Arnhem.

___________________________________________________________________________Noot voor redacties,