Raad van State


dinsdag 5 augustus 2008
Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend aan een pluimveehouderij in Someren. Onder meer de Vereniging Milieudefensie Landbouw Twente komt tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vreest voor schade aan het nabijgelegen natuurgebied 'De Strabrechtse Heide en Beuven' door de uitstoot van ammoniak. Deze zitting is een voortzetting van een eerdere rechtszitting die op 17 april 2008 plaatsvond. (zaaknummer 200706663/1)

11.00 uur

Zitting over de wijziging door het college van gedeputeerde staten van Limburg van de milieuvergunning van het cementproductiebedrijf van ENCI aan de Kanaalweg in Maastricht. De wijziging houdt onder meer in dat de uitstoot van verschillende stoffen, waaronder stikstofoxide, niet meer aan een maximum is gebonden. Daar is de Stichting ENCI Stop het niet mee eens. Zij is bang voor een te hoge uitstoot van de stoffen. (zaaknummer 200706772/1)

11.45 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Reusel-De Mierden heeft opgelegd aan een inwoner van die gemeente vanwege het gebruik van zijn schuur en bedrijfsloods aan de Hooge Mierdseweg in Reusel als opslagplaats voor goederen van anderen. Het gaat onder meer om de opslag van kunststofgranulaat. De eigenaar is het niet eens met de dwangsom, omdat de situatie volgens hem kan worden gelegaliseerd door hem een vrijstelling te verlenen. Het college is het daar niet mee eens. De rechtbank in 's-Hertogenbosch verklaarde een eerder beroep van de eigenaar ongegrond. (zaaknummer 200708523/1)

11.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Venray heeft verleend voor de bouw van onder meer 35 zogenoemde 'sheds' voor een nertsenhouderij aan de Twistweg in Vredepeel. Het gaat om hokken waarin de dieren komen te zitten. Deze hokken komen in een gebouw op het terrein te staan. Een aantal omwonenden vindt dat het college de bouwvergunning niet had mogen verlenen, omdat het gebouw waarin de sheds komen te staan niet overeenkomt met het gebouw zoals in de milieuvergunning is beschreven. Deze vergunning is al eerder verleend. Verder vinden zij de nertsenhouderij in strijd met het bestemmingsplan omdat het bedrijf te dicht bij de perceelsgrens staat. (zaaknummer 200800531/1)

12.30 uur

Zitting over de weigering door de burgemeester van Venlo om aan Grand Café Dante een vergunning te verlenen voor een terras aan De Parade in Venlo. De burgemeester heeft de vergunning geweigerd, omdat de naastgelegen lunchroom/brasserie De Fiscus al een terrasvergunning heeft. Het terras van de brasserie staat ook vóór het grand café. Hierdoor is er voor het grand café geen ruimte meer voor een eigen terras, aldus de burgemeester. De rechtbank in Roermond heeft eerder het beroep van Dante gegrond verklaard, omdat de burgemeester volgens haar zijn besluit om de vergunning te weigeren niet goed heeft gemotiveerd. Toch heeft de rechtbank bepaald dat "de rechtsgevolgen van de weigering in stand blijven", omdat de burgemeester de weigering tijdens de rechtszitting beter heeft gemotiveerd. (zaaknummer 200800901/1)

13.15 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Voorst om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen het gebruik van een voormalig kerkgebouw als uitvaartcentrum/rouwcentrum. Het gaat om een gebouw aan de Binnenweg in Twello. Volgens onder meer Elizen Vastgoed uit Twello is het gebruik van het gebouw in strijd met het bestemmingsplan. Daarom moet het college handhavend optreden, aldus het vastgoedbedrijf. Het college is het daar niet mee eens. Volgens hem voldoet het uitvaartcentrum-rouwcentrum aan de bestemming "openbare en bijzondere doeleinden". (zaaknummer 200708791/1)

13.30 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Horst aan de Maas om vrijstelling te verlenen voor de bouw van een aantal woningen in glastuinbouwgebied 'Californië' in Grubbenvorst. Europe Invest B.V. had hierom verzocht. Zij is eigenaar van grond in het gebied en wil graag deze woningen bouwen voor werknemers in de glastuinbouwsector. Daarom komt zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Roermond verklaarde een eerder beroep ongegrond. (zaaknummer 200800092/1)

14.15 uur

Zitting over de vrijstelling en bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Groningen heeft verleend voor het verbouwen van voormalige bakkerij aan de Tuinstraat in Groningen. In het gebouw worden appartementen gerealiseerd. Verschillende omwonenden vinden dat het gebouw te ver van de openbare weg ligt, waardoor het gebouw niet goed bereikbaar is. Verder zijn zij bang voor aantasting van hun privacy en vermindering van zonlicht bij hun woningen. De zitting gaat ook over de ontheffing van de bouwverordening die het college heeft verleend. Hiermee mogen minder parkeerplekken worden aangelegd dan is voorgeschreven in de gemeentelijke bouwverordening. De rechtbank in Groningen verklaarde een eerder beroep van onder meer de omwonenden ongegrond. (zaaknummer 200801898/1)