Bakstick voor BBQ zonder buikklachten

05/08/2008 09:00

Vedeve Oirschot B.V.

Oirschot - Een gezellige zomerse barbecue wil nog wel eens uitdraaien op een vervelende nacht met buikklachten. De boosdoener: vlees dat niet goed gaar is. Vanaf deze week is in Nederland echter de Bakstick verkrijgbaar, een slim stokje dat vertelt of vlees gaar is of niet. De Bakstick is een stokje met een temperatuurgevoelige punt. Komt de punt na tien tellen rood gekleurd uit het vlees, dan is het vlees gaar. Is de punt zwart of half rood, dan is het vlees nog niet eetbaar. De bakstick is vooralsnog alleen via internet verkrijgbaar op www.bakstick.nl.

"Veel mensen vinden het moeilijk om tijdens het barbecuen te bepalen of vlees goed gaar is", vertelt Ton van de Ven, importeur van de Bakstick. "Dan gaan ze snijden in vlees, wat natuurlijk jammer is. Lekker sappen ontsnappen dan en zo'n ingesneden worst oogt ook niet aantrekkelijk."

Vlees is gaar wanneer het een temperatuur van 72 graden Celsius heeft bereikt. Dat kan men aan de buitenkant natuurlijk niet zien. De Bakstick biedt een eenvoudige en betaalbare oplossing.

Op de punt van de Bakstick zit een temperatuurgevoelig laagje. De stick moet 5 tot 10 tellen in het vlees worden geprikt. Daarna geeft de punt de uitslag. Rood: het vlees is gaar. Zwart (of gemengd rood en zwart): het vlees is niet gaar.

Onlangs nog bleek uit een RIVM-rapport dat jaarlijks 300.00 tot 750.000 mensen last hebben van een voedselinfectie. "Zo'n infectie ontstaat ondermeer doordat mensen niet-gaar vlees eten. Iets wat met de Bakstick verledentijd kan zijn", aldus Van de Ven.

De Bakstick wordt in een setje van 10 stuks verkocht. Op www.bakstick.nl kunnen ze besteld worden. Sticks kunnen meerdere keren gebruikt worden, mits ze na gebruik grondig gereinigd worden. Het is in verband met hygiëne wel raadzaam om de sticks voor vlees, vis en gevogelte niet door elkaar halen.





http://www.bakstick.nl/