Olympische spelen onderzoek: Astma door topsport

05/08/2008 09:16

Astmafonds

Van topsport kun je astma krijgen. Vooral van duursport zoals hardlopen, wielrennen en zwemmen, zo meldt het Astma Fonds. Dat blijkt uit onderzoek tijdens de Olympische spelen van de afgelopen 20 jaar, dat recent gepubliceerd is. Onderzoekers hebben daarbij metingen gedaan aan de longen van deelnemende sporters tijdens zomer- en winterspelen.

Een hardloper haalt 30 keer per minuut adem: dat is twee keer zoveel als normaal. De longen moeten daar hard voor werken. Topsporters trainen vele uren per dag en soms wel 7 dagen per week. Dit is een aanslag op hun longen. Doordat zij veel vaker ademhalen, koelen hun longen af en verliezen zij vocht. Hun longen raken geïrriteerd en ontstoken. Het gevolg is astma.

De omgeving waarin sommige topsporters hun prestatie moeten leveren maakt het nog erger. Zwemmers hebben last van chloor, schaatsers van koude, droge lucht en wielrenners van verontreinigde lucht. Dat maakt de longen nog kwetsbaarder.

Topsporters herkennen hun klachten vaak niet als astma. Ze denken dat het normaal is om kortademig te worden als ze tot het uiterste gaan. Of dat het normaal is dat ze moeten hoesten als ze het zwembad binnen komen. Ze krijgen daarom ook geen behandeling voor hun astma. Terwijl een goede behandeling hun sportprestaties zou kunnen verbeteren.

Er zijn veel topsporters die astma hebben. Denk bijvoorbeeld aan de meerkampster Jolanda Keizer, hockeyster Sophie Polkamp en zwemster Marleen Veldhuis die dit jaar aan de Olympische Spelen deelnemen. Zij presteren allen goed omdat zij een optimale behandeling krijgen voor hun astma.

Sommige topsporters denken dat de behandeling van hun klachten niet geoorloofd is. Astma medicijnen staan namelijk op de dopinglijst. Maar volgens de richtlijnen is het gebruik van deze medicijnen wel toegestaan als de diagnose astma gesteld is. Michael Rutgers, directeur Astma Fonds: "het is belangrijk dat astma bij topsporters op tijd wordt vastgesteld. Zodat ook zij de medicijnen krijgen die ze nodig hebben. En daardoor optimaal kunnen presteren".






Noot voor de redactie:

Noot voor redactie /