Zojuist verschenen bij Wageningen Academic Publishers:

EU-beleid voor landbouw, voedsel en groen;
Van politiek naar praktijk
Onder redactie van Huib Silvis, Arie Oskam en Gerrit Meester

Twintig deskundigen uit wetenschap, overheid en bedrijfsleven schetsen op toegankelijke wijze het Europese beleid op gebied van landbouw, voedsel, milieu, natuur en landschap. Hoe kwam en komt dat beleid tot stand en wat zijn de gevolgen, met name voor Nederland en Vlaanderen? En hoe ziet het beleid op die terreinen eruit in de Verenigde Staten?

Invloed en verandering
De invloed van Europa op de genoemde terreinen is groot - denk aan de interne markt, voedselveiligheid en duurzaamheid en de bescherming van natuur en milieu - maar ook sterk aan verandering onderhevig. Ging het vroeger over het markt- en prijsbeleid, nu gaat het om inkomensbeleid, voedselveiligheid en ecologische duurzaamheid. De EU is fors uitgebreid, van zes naar 27 lidstaten. Die verschillen zo in economisch, sociaal, natuurlijk, historisch en cultureel opzicht dat het steeds moeilijker wordt ze hetzelfde regime op te leggen. De toekomstige EU kenmerkt zich dan ook door een combinatie van eenheid en verscheidenheid, menen de auteurs. Een andere trend is de steeds grotere aandacht voor landbouw als beheerder van het landelijk gebied, als leverancier van 'groene' (landschap, natuur) en 'blauwe' (waterbeheer) diensten. Nu de landbouwprijs- en inkomenssteun afneemt en schaalvergroting en intensivering doorzetten, zal vooral dat beleid van groot belang blijven.

Toekomst
Na 2013 wordt de financiële ruimte voor het landbouw- en plattelandsbeleid kleiner. Binnen Europese kaders zullen het meer de lidstaten en regio's zelf zijn die het beleid bepalen en financieren. Voor de agrarische sector is het produceren van veilig voedsel van hoge kwaliteit, op een ecologisch verantwoorde manier en met de hoogste sociale standaard essentieel voor de concurrentiepositie op de Europese thuismarkt en op internationale markten. Het overheidsbeleid is steeds meer bedoeld om het aanpassingsproces te begeleiden. De auteurs menen onder meer dat liberalisatie van de internationale landbouwmarkten, resp. ontmanteling van het gemeenschappelijke landbouwbeleid, onder de ontwikkelingslanden niet alleen winnaars zal kennen maar ook verliezers.

EU-beleid voor landbouw, voedsel en groen; Van politiek naar praktijk redactie: Huib Silvis, Arie Oskam en Gerrit Meester ISBN: 978-90-8686-076-0
2008, 428 pagina's, paperback, 2e geheel herziene editie; E 31.00 Meer informatie via www.wageningenacademic.com/eubeleid

Wageningen, augustus 2008