Dexia Bank


P E R S B E R I C H T

Dexia Bank sluit eerste DBFM-contract af voor bouw nieuw consultatieblok Sint-Elisabethziekenhuis in Turnhout.

Energieverbruik nieuw gebouw kan fors beperkt worden dankzij Koude/Warmte Opslag-systeem.

Brussel, 05/08/2008 (2 p). Dexia Bank en de vzw SVET (Specialisten Vereniging Elisabethziekenhuis Turnhout) sloten een contract af voor de financiering en de bouw van het nieuwe consultatieblok van het Sint-Elisabethziekenhuis in Turnhout. De werkzaamheden starten vandaag 5 augustus en duren 12 maanden. Dit moduleerbare gebouw kan worden uitgerust met een performant Koude/Warmte Opslag-systeem waardoor het energieverbruik fors gereduceerd wordt.

Dit eerste D(esign), B(uild), F(inance), M(aintain)-contract past in het gamma van Dexia Immo Line dat onlangs werd gelanceerd om tegemoet te komen aan de noden van openbare besturen en sociale instellingen inzake vastgoedbeheer- en optimalisatie.

Het nieuwe consultatiegebouw van het Sint-Elisabethziekenhuis omvat een gelijkvloerse verdieping en vier bovenverdiepingen, goed voor een kleine 4.000 m². Een zeventigtal geneesheer-specialisten zullen er vanaf 5 augustus 2009 hun consultaties houden. Het gebouw zal flexibel en moduleerbaar zijn zodat het aan de veranderende behoeften kan worden aangepast.

Het is de bedoeling dat dit nieuwe consultatieblok uitgerust wordt met o.m. een Koude/Warmte Opslag-systeem (KWO) waardoor het energieverbruik, naar schatting, tot de helft kan worden verminderd. Zo'n KWO-systeem maakt gebruik van twee geboorde putten ('koude' en 'warme' put) die in een watervoerende bodemlaag geplaatst worden. In de zomer wordt er, bij vraag naar koeling, koud grondwater (+/- 12°C) uit de 'koude' put opgepompt en wordt via een

warmtewisselaar de koude aan het gebouw(encircuit) afgegeven. Nadien wordt het ondertussen

opgewarmde grondwater in de tweede 'warme' put gepompt (en opgeslagen). In de winter, wanneer er behoefte is aan warmte, wordt dit warme grondwater opgepompt en via dezelfde warmtewisselaar wordt nu de warmte aan het watercircuit in het gebouw afgegeven. Hierdoor kan de ventilatie(lucht) worden voorverwarmd. Het intussen afgekoelde grondwater wordt nu terug in de 'koude' put opgeslagen.

Met deze DBFM-formule biedt Dexia de vzw SVET een all-inoplossing waarbij de bank de rol van promotor op zich neemt en tevens voor de financiering van de investering zorgt. Voor het ontwerp, het bouwen en het onderhoud van het gebouw deed Dexia een beroep op het architectenbureau FDA uit Antwerpen, het bouwbedrijf Nys-Driesen uit Dessel en Axima Services voor het technisch onderhoud.

Het consultatieblok wordt ter beschikking gesteld van de vzw SVET voor een periode van 27 jaar. Na afloop van deze 27 jaar kan SVET ofwel een optie betalen en onmiddellijk eigenaar worden van het gebouw, ofwel het gebouw nog 5 jaar blijven huren en nadien zonder extra kosten eigenaar worden.

Perscontact :

Dexia : Ulrike Pommée, 02 213 50 81, pressdexia@dexia.com SVET : Dokter Vic Van den Bergh, dr.v.vandenbergh@sezkturnhout.be

Dexia (www.dexia.com) is een Europese bank die wereldleider is op het gebied van de financiering van de lokale publieke sector. Met een beurskapitalisatie van 20,3 miljard EUR op 31 december 2007 behoort Dexia tot de vijftien grootste financiële instellingen van de eurozone. Op dezelfde datum telde de Groep 35 200 medewerkers, gespreid over 37 landen. Dexia heeft een van de hoogste ratings in de bankwereld. De ontwikkelingsstrategie van Dexia steunt op twee pijlers: een universele bankactiviteit in Europa (België, Luxemburg, Slowakije en Turkije) en een wereldwijd leiderschap op het vlak van Public/Project Finance.

Dexia Bank België - Pachecolaan,44- B-1000 Brussel Persdienst - +32 2 213 50 81 - pressdexia@dexia.com


---- --