Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 05 augustus 2008

PvdA: Actie tegen informele huwelijken!

Religieuze huwelijken zonder het burgerlijk boterbriefje hebben in Nederland geen rechtsgeldigheid. Sterker nog, het sluiten van een huwelijk zonder burgerrechtelijke huwelijksvoltrekking is strafbaar. Niettemin stijgt het aantal informele islamitische huwelijken. PvdA-raadslid Peggy Wijntuin wil van het stadsbestuur weten of er ook in Rotterdam dergelijke huwelijken voltrokken worden: "Moskeebesturen moeten erop gewezen worden dat ze in overtreding zijn wanneer ze deze situatie oogluikend toestaan."

Daarmee sluit zij zich aan bij de PvdA Tweede-Kamerleden Dijsselbloem en Arib die de minister van Justitie eerder dit jaar vroegen hard tegen het stijgende aantal informele huwelijken op te treden omdat er volgens hen vaak een verband is met andere misstanden zoals polygamie, uithuwelijking en radicalisering. Maar volgens de minister zijn voorlichting en dialoog de meest effectieve middelen om te bereiken dat huwelijken volgens het Nederlandse burgerlijk recht worden voltrokken.

Vorige week besloot een Haagse moskee na een indringend gesprek met de burgemeester van Den Haag te stoppen met het sluiten van informele huwelijken.

Wijntuin wil dat ook Rotterdam actief optreedt tegen deze 'halal huwelijken'. "Er kleven een aantal praktische bezwaren aan. Mocht zo'n huwelijk stuklopen of een van de partners komt te overlijden, dan is er geen recht op alimentatie of erfenis."

Wijntuin wil dat het gesprek aangegaan wordt met moskeebesturen om ze hierop attent te maken. "Maar zo'n gesprek is wat mij betreft niet vrijblijvend. Als men niet voor rede vatbaar is, dan moet maar een boete worden opgelegd."


---

Bijgevoegd zijn de schriftelijke vragen van Peggy Wijntuin

Meer informatie:

Peggy Wijntuin: 06-47510923