Ingezonden persbericht


Kamer van Koophandel niet eens met kritiek Raad Nederlandse Detailhandel

De Raad Nederlandse Detailhandel RND heeft kritiek op de wijze waarop de Kamer van Koophandel haar taken uitoefent en de wijze waarop zij worden gefinancierd. De Kamer van Koophandel is het niet eens met deze kritiek.

De Kamer van Koophandel (KvK) staat voor het belang van àlle ondernemers. De Kamer van Koophandel stimuleert ondernemerschap en werkt aan een gezond ondernemingsklimaat in de regio. Deze taken heeft de overheid aan de Kamers van Koophandel bij wet opgedragen.

Om deze wettelijke taken te kunnen uitvoeren betaalt elke ondernemer een bij wet vastgestelde heffing en betalen ondernemers kostendekkende tarieven voor producten en diensten. De hoogte van de wettelijke heffing is onder meer afhankelijk van rechtsvorm en ondernemingsgrootte. In ruil daarvoor levert de KvK een groot aantal vrij toegankelijke activiteiten voor alle ondernemers, zoals bijvoorbeeld een themadag Wet en Regelgeving, de Internationale Handelsdag en ook de Nationale Startersdag voor mensen die een eigen onderneming overwegen. Ook werken de Kamers van Koophandel voortdurend aan verbetering van omstandigheden voor ondernemers in de regio middels een hecht netwerk van ruim 50 Kamer van Koophandel kantoren. Daarnaast zijn er meer op de individuele ondernemer gerichte producten en diensten die tegen kostprijs worden aangeboden: hulp bij het maken van een ondernemingsplan, een maatwerkgesprek, een seminar over bedrijfsovername, etc.

Het profijtbeginsel, degene die gebruikt en profiteert moet ook de prijs betalen, wordt al sinds jaar en dag toegepast. Door toepassing van dit profijtbeginsel zijn de wettelijke heffingen veel lager dan ze anders zouden zijn. De werkgevers- en werknemersorganisaties maken deel uit van de Algemeen Besturen van de Kamers en zien toe op een efficiënt en effectief opereren van de Kamers. Ook de Minister van Economische Zaken en het Parlement controleren periodiek of de KvK de juiste dingen doet.

Enkele van de vele voordelen
Op 1 juli jl. is de nieuwe Handelsregisterwet in werking getreden. Daarmee zijn alle ondernemers en rechtspersonen in Nederland wettelijk verplicht zich in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. De inschrijving in het Handelsregister biedt voordelen voor alle partijen, op korte en lange termijn. Het Handelsregister gaat namelijk deel uitmaken van het stelsel van basisregistraties. Dat bespaart ondernemers uiteindelijk een groot aantal administratieve handelingen. Zij hoeven voortaan de basisgegevens van hun onderneming of organisatie nog maar één keer op één punt aan te leveren: bij de Kamer van Koophandel. Basisgegevens die al zijn geregistreerd, worden binnen de overheid gedeeld en mogen door een andere overheidspartij niet opnieuw aan de ondernemers worden gevraagd.

Het Handelsregister bevordert ook de rechtszekerheid bij het zakendoen. Partijen waarmee nieuwe inschrijvers zakendoen, kunnen gegevens eenvoudig controleren in het Handelsregister. Het wordt zo een stuk gemakkelijker om een financiering te sluiten, een auto op naam van de onderneming te zetten of een huurcontract te sluiten.

Besparingen
De afgelopen 10 jaar zijn de heffingen van de Kamers met gemiddeld 25% gedaald, terwijl het aantal klanten grofweg is verdubbeld. Dit is het resultaat van een voortdurende aandacht voor mogelijkheden om efficiënter te werken.

In 2008 is door een wijziging in de tariefstructuur, met het oogmerk het profijtbeginsel nog meer toe te passen, de heffing voor 80% van de ondernemingen wederom beduidend lager :gemiddeld is de jaarlijkse bijdrage aan de Kamer van Koophandel in 2008 ten opzichte van 2007 met 21% gedaald.

De Kamer van Koophandel zoekt voortdurend naar concrete mogelijkheden om administratieve lasten voor ondernemers echt te reduceren. Een paar recent gerealiseerde voorbeelden:
- ¤ 2,5 mln. besparing op uittreksels KvK. De Kamers van Koophandel hebben in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten bereikt dat gemeenten geen papieren uittreksels meer vragen, maar zélf online het Handelsregister raadplegen. Dit scheelt het bedrijfsleven op jaarbasis zo'n ¤ 2: miljoen aan administratieve lasten.
- ¤ 4,5 mln. besparing dankzij samenwerking met Belastingdienst. Door samenwerking met de Belastingdienst kunnen eenmanszaken bij hun inschrijving bij de KvK sinds 31 maart 2008 meteen hun btw-identificatienummer meenemen. VOF's en CV's krijgen dit nummer één week na hun inschrijving bij de KvK vanzelf door de Belastingdienst toegezonden. Ze hoeven dus niet meer apart langs bij de Belastingdienst. Besparing op de administratieve lasten voor ondernemers: ¤ 4,5 miljoen. Door diensten van andere organisaties voor ondernemers op deze zelfde manier te bundelen zijn volgens de Kamers van Koophandel nog veel meer besparingen mogelijk.

Kamer van Koophandel
De Kamer van Koophandel registreert in het handelsregister elke onderneming die zich in Nederland vestigt, op dit moment ruim 1,8 miljoen. Het handelsregister zorgt hiermee voor een actueel en transparant overzicht van het bedrijfsleven in Nederland. Daarnaast geeft de KvK voorlichting aan beginnende ondernemers, informeert ze bestaande bedrijven en stimuleert de KvK de economie met het initiëren en coördineren van (regionale) projecten. Op deze wijze stimuleert de KvK succesvol ondernemerschap in Nederland.