Tribe of Noise: gratis en legaal muziek downloaden


AMSTERDAM, 20080805 -- Met een streaming uitzending van diverse optredens rond de wereld opende Tribe of Noise 14 juli haar digitale poorten. Op dit nieuwe muziekplatform kunnen consumenten en bedrijven gratis en legaal muziek downloaden. Met een speciale licentie staan de artiesten gratis en vrij gebruik van hun werk toe. Gratis en vrij... kan het leven zo eenvoudig zijn?

Tribe of Noise biedt de muziekliefhebber de mogelijkheid kennis te maken met nieuw of nog onbekend talent. De muziek kan gratis gedownload worden voor op je iPhone of iPod. Je mag een kopietje maken voor de buurman, het monteren onder een filmpje of mixen. Je mag het overal rechtenvrij afspelen. Maar ook commercieel toepassen. Zolang je de naam van de componist vermeldt en je bewerkingen ook met anderen deelt.

Oprichter Hessel van Oorschot: "Het idee achter Tribe of Noise werd geboren uit pure frustratie; zoekend naar leuke muziek voor een video werden we geconfronteerd met allerlei regeltjes die het vrij gebruiken van muziek beperken. Het aanbod van gratis muziek om onder je eigen creatieve producten te zetten is nihil. Dit in tegenstelling tot de computerwereld waar iedereen bewust of onbewust dagelijks gebruik maakt van open source en freeware. Met dat idee in het achterhoofd zijn we op zoek gegaan naar een oplossing."

Een componist brengt zijn werk traditiegetrouw onder bij auteursrechtenorganisaties of platenmaatschappijen. Maar als onbekend talent heb je een probleem. Het publiek moet je eerst kennen voordat je werkelijk iets aan je muziek kunt verdienen. Tribe of Noise biedt de mogelijkheid een aantal originele eigen werken in de etalage te zetten door gebruik te maken van een speciale licentie (creative commons). Iedereen kan deze muziek gratis downloaden en verspreiden zolang de naam van de componist vermeld wordt. Het platform is dus bedoeld voor muzikanten die op zoek zijn naar samenwerking, erkenning, publiek en wellicht de grote doorbraak. Of componisten die zich los willen maken van de traditionele verdienmodellen in de industrie.

"We worden nu al iedere dag verrast door het enthousiasme en het enorme talent van onze Tribe-leden. Ik vraag me soms af welke criteria de industrie hanteert om in iemand te investeren. En ik denk dat er veel mensen zo over denken. Ze willen niet meer dat anderen bepalen naar welke muziek geluisterd kan worden. Ze willen zelf hun idolen kiezen. We stevenen af op een tijdperk waar er niet langer een paar sterren groot gemaakt worden, maar waar fans betrokken worden bij het ontdekken en het groter maken van talent. Ik hoop dat we met ons platform hieraan kunnen bijdragen," aldus Sandra Brandenburg, mede-oprichtster van Tribe of Noise.

Tribe of Noise stelt zich ten doel wereldwijd muzikanten en muziekliefhebbers bij elkaar te brengen. Door een combinatie van internettechnologie, nieuwe licentiemodellen en een geheel andere kijk op de wereld staat ons een revolutie in de muziekindustrie te wachten; muziek wordt echt gratis en vrij.