Politie Friesland

Politieberichten van dinsdag 5 augustus

Fryslân, 05-08-2008 o Politieberichten van maandag 4 augustus 07.00 uur t/m dinsdag 5 augustus 07.00 uur

Terwispel: diefstal uit vrachtauto
De politie onderzoekt een inbraak in een vrachtauto die stond geparkeerd op een parkeerterrein aan de A6 ter hoogte van Terwispel. De chauffeur, een 42 jarige man uit Polen, maakte tijdens zijn stop even gebruik van het toilet. Tijdens zijn afwezigheid zijn uit de cabine zijn identiteitspapieren, rijbewijs en portemonnee gestolen. De chauffeur heeft aangifte gedaan.

Oudehaske: medewerker betrapt dieven op heterdaad
De politie heeft maandagochtend een 32-jarige man uit Sint Nicolaasga en een 33-jarige man uit Heerenveen ingesloten. Bij een bedrijf aan de Dolten wilden zij in de vroege maandagochtend ruim 25 goederen meenemen. Het ging hierbij onder andere om computeronderdelen, geluidsapparatuur, huishoudelijke apparaten en gereedschap. Een medewerker betrapte het duo toen zij het terrein weer wilden verlaten. De auto van de twee werd daarbij klem gereden en aangehouden door de medewerker. Daarop werd de politie gealarmeerd via 1-1-2. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en zijn de goederen
inbeslaggenomen.

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen. Zie voor meer informatie hierover ook www.112heterdaad.nl

Goutum N31: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding De politie heeft maandagochtend op de N31 nabij Goutum het rijbewijs van een 25-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 133 kilometer per uur, terwijl 70 kilometer is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de Leeuwarder ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.
Aan het einde van de middag werd ter hoogte van de Overijsselseweg nabij Goutum een snelheidscontrole gehouden. Een 21-jarige man uit Leeuwarden reed daarbij 52 kilometer per uur boven de toegestane snelheid van 70 km per uur. Van deze beginnend bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en het rijbewijs ingevorderd.

Nieuwehorne: man gewond na val door dak
De politie heeft maandagochtend het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval bij een bedrijf aan de Houtwallen. Een 26-jarige inwoner van Drachten was bezig met werkzaamheden op het dak. Tijdens deze werkzaamheden zakte de man door het dak en viel vier meter naar beneden. Het slachtoffer liep onder andere letsel op aan zijn arm. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De arbeidsinspectie stelt een nader onderzoek in.

Damwoude: inbraak
De politie onderzoekt een inbraak die in de nacht maandag op dinsdag heeft plaatsgevonden in een bedrijfspand aan de
Conradi-Veenlandstraat. Via het vernielen van een raam aan de voorzijde van het pand is men binnengekomen. Daarbij pakte men een TV en digitale cameras mee. De eigenaar een 35-jarige man uit Damwoude heeft aangifte gedaan.

Wolvega: brand in woning
De politie onderzoekt een brand die in de nacht van maandag op dinsdag heeft plaatsgevonden in een woning aan de Zilverlaan. De brand was vermoedelijk ontstaan in de voorkamer van de woning en kon vlot worden geblusd door de brandweer. De bewoonster, een 54-jarige vrouw, werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de brand en overgebracht naar het bureau.

Langweer: rumoerige nacht en vechtpartijen
De politie heeft maandagnacht, in samenwerking met portiers en andere beveiligers, regelmatig moeten ingrijpen om te voorkomen dat in het uitgangsgebied uit de hand zou lopen. Tot circa 01.00 uur was het druk maar gezellig in het centrum van Langweer. Daarna veranderde de sfeer. Er ontstonden op verschillende plekken tegelijkertijd ruzies en vechtpartijen. Meer dan tien personen melden zich dat zij klappen hadden gehad en gewond waren. Daarbij gingen het om kapotte lippen, blauwe ogen en gescheurde wenkbrauwen.

Een 17-jarige knaap uit Heemstede werd aangehouden op verdenking van mishandeling. Op de Stevenshoek kreeg de verdachte ruzie met een nog onbekende reden ruzie met een 19-jarige man uit Zeist. Er werd geduwd en geslagen. Het slachtoffer, de man uit Zeist meldde zich bij de politie. Op de plaats van de mishandeling was de verdachte nog aanwezig waarna hij is overgebracht naar het bureau.
Vanwege de grote drukte was het niet mogelijk om op dat moment naar elke zaak apart een onderzoek in te stellen. De acht agenten waren maandagnacht voornamelijk bezig om vechtende en ruziende groepen uit elkaar te halen en soms zelfs uit het centrum te begeleiden. Toch ontstonden keer op keer nieuwe opstootjes.Voor zover bekend raakte verder niemand zwaar gewond. Wel zijn twee andere stappers met fors letsel overgebracht naar het ziekekhuis. Ze waren vermoedelijk in stukken glas gaan staan.