Gerechtelijke organisatie

Geld verdwenen bij bewindvoerder schuldsaneringen in Groningen en Drenthe

Assen, 5 augustus 2008 - Een bewindvoerder in wettelijke schuldsaneringsregelingen (wsnp) heeft eind juni jl. de rechtbanken Groningen en Assen ingelicht over het feit dat van de boedelrekeningen in schuldsaneringszaken onrechtmatig geld is overgeboekt naar het buitenland. De bewindvoerder heeft hiervan aangifte gedaan bij de politie. De bewindvoerder is door de rechtbanken op non-actief gesteld.

De toegang tot de betreffende rekeningen is per direct geblokkeerd.

Het Bureau Financieel Toezicht - de bij wet ingestelde financieel toezichthouder voor o.a. notariaat en deurwaarders - heeft van de rechtbanken opdracht gekregen onderzoek uit te voeren naar de toedracht en omvang van de ongeregeldheden. De rol van alle betrokkenen, waaronder de gang van zaken in het betalingsverkeer via de bank is onderzocht. Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart. De rechtbanken hebben direct een medebewindvoerder benoemd. Hij neemt de zaken voorlopig waar en tracht langs civiel- en strafrechtelijke weg het geld terug te halen. Het gaat in totaal om een bedrag van ruim ⬠335.000,00. Wat betreft het arrondissement Groningen gaat het om 25 schuldsaneringszaken met een bedrag van ongeveer ⬠140.000,00 en in het arrondissement Assen zijn het 35 zaken met een bedrag van ongeveer ⬠195.000,00.

De rechtbanken hebben de cliënten (sanieten) van de bewindvoerder per brief op de hoogte gesteld dat een medebewindvoerder is aangesteld.

Met toestemming van de rechter-commissaris van de beide rechtbanken heeft de medebewindvoerder de bank inmiddels aangesproken en is een Kort Geding gestart wegens nalatigheid in voldoende controle op de transacties vanaf de boedelrekeningen; ook de staat (de rechtbanken) voegen zich in die rechtszaak.

Toelichting

Advocaten en schuldhulpverleners (zoals gemeentelijke kredietbanken) kunnen door de rechtbanken als bewindvoerder worden benoemd in schuldsaneringszaken. Toelating tot het verrichten van werkzaamheden als bewindvoerder vindt plaats door de Raad voor de rechtsbijstand te 's-Hertogenbosch. Alleen degenen die zijn toegelaten worden door rechtbanken als bewindvoerder in concrete zaken benoemd. De bewindvoerder beheert de zogenaamde boedelrekening waarop personen in de schuldsanering (sanieten) periodiek bijdragen moeten storten om zo te sparen voor afbetaling van de schulden. Als er geld weg is, blijft er minder over voor uitdeling aan de schuldeisers. De rechtbanken oefenen wettelijk via de rechter-commissaris toezicht uit op de werkzaamheden van de bewindvoerder. Zo moet de bewindvoerder periodiek schriftelijk verslag doen van zijn werkzaamheden en van het verloop van de schuldsanering (voldoet saniet aan zijn informatieplicht, wordt er correct door de saniet aan de boedel afgedragen, wordt voldoende gesolliciteerd).

Bron: Rechtbank Assen
Datum actualiteit: 5 augustus 2008 Naar boven