GroenLinks

Pak het dumpen van giftige elektronica harder aan

5 augustus 2008

Vandaag werd uit onderzoek van Greenpeace bekend dat Nederland medeverantwoordelijk is voor het dumpen van afgedankte en giftige elektronica in Ghana. Ghanese kinderen en het milieu aldaar lopen ernstige risico's door lood en dioxine's uit oude apparaten. GroenLinks vindt dat het kabinet hier harder tegen moet optreden door handhaving én beleid aan te scherpen.

Schriftelijke vragen van de leden Duyvendak en Vendrik aan de ministers van Ontwikkelingssamenwerking, Economische Zaken. Justitie en VROM over het dumpen van afgedankte en giftige Nederlandse elektronica in Ghana, d.d. 5 augustus 2008.


1. Kent u het onderzoek dat Greenpeace heeft verricht naar afgedankte en giftige elektrische apparaten die door Europese landen, waaronder Nederland, in Ghana worden gedumpt? *


2. Deelt u de mening dat dit onaanvaardbaar is omdat deze elektronica lood en dioxines bevat die ernstige gezondheidsrisicos opleveren voor de Ghanese kinderen die deze oude apparaten verwerken?


3. Was het bij u al langer bekend dat afgedankte Nederlandse elektronica op illegale wijze en op grote schaal in Ghana terecht komt? Zo ja, op welke wijze heeft u geprobeerd hier tegen op te treden? Zo nee, bent u bereid om strengere vormen van handhaving of nieuw beleid in te zetten om deze praktijk een halt toe te roepen?


4. Bent u ook bereid om eventueel aanvullend onderzoek te doen naar wat het precieze aandeel is van Nederland in deze vorm van dumping van elektronica?


5. Heeft u zicht op wie er in Nederland verantwoordelijke is voor deze vorm van dumping en of er mogelijk ook sprake is van strafbare feiten waarop justitieel onderzoek mogelijk is?


6. Is vigerende wetgeving op dit terrein afdoende en schort het mogelijk aan de handhaving of wordt er ook gebruik gemaakt van mazen in de wet?


7. Is de stelling van Greenpeace juist, dat slechts van 15% van de jaarlijkse 300.000 ton elektronisch afval in Nederland, kan worden aangetoond dat het echt gerecycled wordt?


8. Bent u met ons van mening dat de consument en het milieu er recht op hebben dat dit percentage aanzienlijk verhoogd wordt en dat het betalen van een verwijderingsbijdrage door consumenten bedrijven ook de plicht geeft hier beter op toe te zien?


9. Bent u ook op dit punt bereid om aanvullende beleid en/of intensievere vormen van handhaving in te zetten?


10. Bent u bereid om zowel de dumping als recycling van elektronica ook binnen de Europese Unie te agenderen, omdat hier meerdere lidstaten bij betrokken zijn? Wilt u ook de Tweede Kamer informeren of het mogelijk is om op Europees niveau tot een aanscherping van de handhaving en/of het beleid ter zake te komen?


* Zie onder meer Nos teletekst, ANP en Dag, van 5 augustus 08.