Universiteit Leiden

UFB, ICLON en CWTS naar het Einthovengebouw

In het parkachtige Boerhaavekwartier beschijnt de zon de tientallen jaren oude bomen, en een haan met kippen. Al sinds jaar en jaar en dag scharrelt er een koppel rond. Verhuisauto's laden bij het Einthovengebouw de dozen van UFB, ICLON of CWTS uit.

Verscholen
Het groene Boerhaavekwartier ligt enigszins verscholen tussen de Wassenaarseweg en de Sandifortdreef. In het Boerhaavekwartier liggen drie voormalige laboratoria uit de vorige eeuw: het Laboratorium voor Fysiologie (1923/1959), het Laboratorium voor Pathologie (1925) en het Laboratorium voor Anatomie (1923).

Nobelprijs

Rond het Laboratorium voor Fysiologie is het druk: werklui roken tijdens hun pauze een sigaret of zitten in de zon, auto's rijden af en aan. Met gevulde verhuisdozen en kantoormeubilair. De nieuwe naam prijkt op de gevel. Terwijl de andere twee gebouwen in de verkoop zijn gedaan, is het Laboratorium voor Fysiologie omgedoopt in het `Willem Einthoven'. De Leidse hoogleraar Willem Einthoven won in 1925 de Nobelprijs voor zijn baanbrekend onderzoek op het snijpunt van de geneeskunde en de natuurkunde, in het bijzonder de fysiologie.

Stationsplein en Pieter de la Courtgebouw
Het gebouw is opgeknapt ten behoeve van de huisvesting van de kantoren, de grafische afdeling en de Post- en Transportdienst (centrale postkamer) van het universitair Facilitair Bedrijf (UFB), het ICLON (instituut voor onderwijskundige dienstverlening en lerarenopleiding), en het Centrum voor Wetenschaps- en Technologiestudies (CWTS) van de KNAW.

Het UFB vertrekt van Stationsplein 240, gehuurd van het Philips Pensioenfonds dat het hele blok bezit, ICLON en CWTS uit het Pieter de Courtgebouw aan de Wassenaarseweg.

Als laatste betrekken de grafische afdeling en de Post- en Transportdienst hun nieuwe onderkomen. Dit gebeurt vanaf 11 augustus 2008

Wuiven naar niemand
Binnen is het dankzij een installatie koel. Als je de werklieden wegdenkt ook stil. Systemen moeten nog worden afgesteld dus sommige medewerkers werken thuis. Vele zijn met vakantie. Vooral de secretariaten zijn al op hun post. Een voorbeeld van een systeem dat her en der nog een aangescherpte afstelling verdient is het licht in de kantoren dat automatisch dooft als er geen beweging in de ruimte is. Wie even zit na te denken loopt het risico dat het licht uitgaat. Even wuiven naar niemand en het gaat weer aan.

Cité Médicale

Het Einthovengebouw maakt deel uit van drie medische laboratoria die in dezelfde periode werden opgeleverd. Ze werden gebouwde volgens een plan van rijksbouwmeester J.A.W. Vrijman, de Cité Médicale: de medische faculteit en de losse gebouwen van het Academisch Ziekenhuis dienden één geheel te vormen. De drie medische laboratoria werden aangekleed met veel groen en bomen. De Cité Médicale heeft eind vorige eeuw plaats gemaakt voor het huidige LUMC; alleen het Poortgebouw en de drie laboratoria zijn bewaard gebleven.

Het Einthovengebouw is per auto uitsluitend toegankelijk via de Wassenaarseweg, fietsers kunnen gebruik maken van een fietsbruggetje vande Sandifortweg.

Nieuwe adresgegevens
Het bezoekadres voor UFB, ICLON en CWTS wordt: Willem Einthovengebouw
Wassenaarseweg 62 A
2333 AL Leiden
(Let op, achter het LUMC ligt ook nog de Einthovenweg.)

Het postadres is:
Postbus 905
2300 AX Leiden

5/8/2008