Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Ernst en Nijboer mede leiders bij Hogeschool Zeeland Toernooi in Vlissingen

In Vlissingen wordt tot en met zaterdag 9 augustus de twaalfde editie van het Hogeschool Zeeland Toernooi gespeeld. De 248 deelnemers spelen zoals in dit toernooi gebruikelijk is in één grote groep. Na vier ronden zijn er vijf lijstaanvoerders met een score van honderd procent. Onder hen vinden we de Nederlandse grootmeesters Sipke Ernst en Friso Nijboer.

Het Hogeschool Zeeland Toernooi hanteert de formule dat er 's avonds wordt gespeeld. Daardoor kunnen de deelnemers overdag vakantie houden in Zeeland. Alle informatie over het Hogeschool Zeeland Toernooi kunt u vinden op de toernooisite.

---

Adviesbureau Schrijvers verlengt sponsoring Hogeschool Zeelandtoernooi

Adviesbureau Schrijvers b.v. uit Hellevoetsluis heeft overeenstemming bereikt met de organisatie van het Hogeschool Zeeland schaaktoernooi om dit toernooi de komende vijf jaar te sponsoren. Hiermee wordt een jarenlange traditie voortgezet aangezien ook de afgelopen jaren Adviesbureau Schrijvers al medesponsor van dit toernooi was.

Adviesbureau Schrijvers b.v. sponsort al vele jaren allerlei schaaktoernooien en schaakverenigingen. Zo wordt bijvoorbeeld de meesterklassevereniging Schrijvers Rotterdam gesponsord (het afgelopen seizoen als tweede geëindigd in de landelijke competitie) maar ook het bekende Utrechtse OKU-weekendschaaktoernooi.

Sponsoring van het Hogeschool Vlissingentoernooi past in de filosofie van Adviesbureau Schrijvers b.v. en is een blijk van waardering voor het vele, vele werk wat wordt verricht door een groot aantal vrijwilligers, de lokale schaakverenigingen en de regionale schaakbonden.

Werkzaamheden Adviesbureau Schrijvers b.v.
Adviesbureau Schrijvers b.v. levert het computerprogramma Sigma waarmee waterschappen, nutsbedrijven en advies- en ingenieursbureaus transportleidingen kunnen berekenen. Tevens verzorgt Adviesbureau Schrijvers b.v. cursussen hierover. Ook is het adviesbureau betrokken bij reconstructieprojecten van waterkeringen. In 2003 is het adviesbureau betrokken geweest bij de herstelwerkzaamheden van de dijkverschuiving Wilnis. Meer informatie over de werkzaamheden van Adviesbureau Schrijvers is te vinden op de website www.schrijvers.nl of op te vragen via info@schrijvers.nl.
(Persbericht)

---

Elfjarige tart grootmeesters tijdens Euro Chess Tournament

ENSCHEDE - Een elfjarige schaakspeler uit de Oekraïne eist plotseling alle aandacht op tijdens het deze week gehouden jeugdschaaktoernooi in Enschede. Illya Nyzhnyk, die speelt in het invitatietoernooi University of Twente Young Masters, heeft zich na vier speelrondes gevestigd tussen de vijf grootmeesters die aan het toernooi meedoen.

Maandag versloeg de kleinste (in lichaamslengte) van alle deelnemers de Nederlander Ali Bitalzadeh (19 jaar), die vorige week in Dieren nog Open Nederlands Kampioen werd. Eerder werd Bas van Opheusden (19 jaar) verslagen. Van Opheusden won vorig jaar de A-groep (tot twintig jaar) van het Open Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap. Remise speelde Nyzhnyk tegen de Rus Aleksandr Shimanov (16 jaar) en de Nederlander Robert Ris (20 jaar).

Nyzhnyk wordt door veel schakers gezien als een van de talenten die kan uitgroeien tot het niveau van wereldkampioen. Hij maakt een gelijksoortige ontwikkeling door als de Noor Magnus Carlsen (geboren in 1990 en nu zesde op de wereldranglijst).

De Oekraïner kreeg al op zijn negende jaar een FM-titel en heeft thans een rating van 2428. Dat is nog lang niet de 2798 van de huidige wereldkampioen Anand, maar vele malen hoger dan de 1700/1800 van de gemiddelde Nederlandse clubschaker. Vorig jaar werd hij tweede tijdens het wereldkampioenschap voor spelers onder twaalf jaar en won hij het Europees kampioenschap in diezelfde leeftijdsgroep. In een van de sterkste schaaktoernooien van de wereld, het Moskou Open, werd hij vorig jaar winnaar in de B-groep. Nyzhnyk heeft al één norm voor de titel grootmeester gehaald. Nog twee te gaan en bijna halverwege het toernooi ziet het er naar uit dat Enschede best zijn tweede zou kunnen zijn.

Aanvankelijk werd gedacht dat alle aandacht in dit toernooi uit zou gaan naar de Egyptenaar Ahmed Adly, de huidige wereldkampioen onder 20 jaar. Weliswaar speelt deze grootmeester gedegen, maar hij moet nu toch de jonge Oekaïner voor laten gaan.

Het University of Twente Young Masters is een onderdeel van het Euro Chess Tournament. Het is een invitatietoernooi voor jonge topschakers. Tien buitenlanders en tien Nederlanders krijgen in dit toernooi de kans om een norm te vergaren voor de titel internationaal meester of grootmeester. Het andere onderdeel is het Open Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap. Dat is maandag met meer dan vierhonderd deelnemers begonnen. Het is het grootste meerdaagse jeugdschaaktoernooi van Europa.

Het laatste nieuws over het toernooi en de resultaten van alle deelnemers zijn te vinden op www.onjk.nl.
(Persbericht)

---