Gemeente Enschede

NIEUW KREDIET VOOR STARTERS

Startende ondernemers in Twente en de Oost-Achterhoek kunnen vanaf 1 augustus een beroep doen op een nieuwe regeling voor startkapitaal. Om te beginnen geldt de regeling voor starters vanuit een uitkeringssituatie. Het gaat om nieuwe ondernemers die niet in aanmerking kunnen komen voor een normaal bankkrediet. Bijvoorbeeld door onvoldoende zekerheden of weinig of geen eigen vermogen. De overheid heeft daarvoor een zgn. krediet met borgstelling in het leven geroepen. De uitvoering is in handen van ROZ Twente. ROZ Twente werkt daarbij nauw samen met de Rabobank en AbnAmro.

Krediet met borgstelling
Starters die niet terecht kunnen bij een bank maar wel een goed ondernemingsplan hebben kunnen een lening van maximaal EUR 32.000,-- aanvragen via ROZ Twente.
Na screening van het plan en de persoon van de ondernemer gaat het Ministerie van Economische Zaken borg staan. Op grond van deze borg verstrekt de bank het krediet onder de gebruikelijke voorwaarden. Op deze manier kunnen starters die normaal gesproken geen lening kunnen krijgen bij een bank toch aan een startkapitaal komen.

Begeleiding, advisering en coaching.
Sjon Reimink, manager van ROZ Twente, is er trots op dat staatssecretaris Aboutaleb zijn organisatie heeft gevraagd mee te doen aan deze regeling. "Dat bewijst dat men ook in Den Haag overtuigd is van onze gedegen werkwijze waar het startende ondernemers betreft. Wij helpen immers de starter om een ondernemingsplan te maken dat levensvatbaar is. Als het plan niet goed is, of de starter niet uit het juiste ondernemershout gesneden is, zeggen wij dat hardop. Bovendien bieden wij na de start begeleiding, coaching en ondersteuning. Omdat ROZ Twente onderdeel is van de overheid, is de dienstverlening voor de ondernemer kosteloos".

Doelgroep
Alle starters uit Twente en de Oost-Achterhoek (Aalten, Winterswijk, Oost-Gelre en Berkelland) die een WW-uitkering hebben of arbeidsongeschikt zijn (WAO. Wia) of een bijstandsuitkering hebben komen in aanmerking. Ook ondernemers uit die groep die tot twee jaar geleden al gestart zijn en mensen die met werkloosheid worden bedreigd. Tot nu toe waren er slechts leningen voor bijstandsgerechtigden beschikbaar. Deze nieuwe regeling is dus een aanzienlijke uitbreiding.

Zeer binnenkort wordt de toestemming van staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken verwacht om ook alle overige starters van de regeling te laten profiteren. Dan zullen ook mensen in loondienst en bijvoorbeeld herintredende vrouwen via het ROZ startkapitaal kunnen krijgen. Meer dan 300 klanten van het ROZ zijn in 2006 en 2007 met een eigen bedrijf gestart. Sjon Reimink verwacht nog veel meer starters in de komende jaren.

Informatie over de regeling is beschikbaar op www.roztwente.nl

5 augustus 2008