Kroon op het werk

Win 2.500 Euro met uw Goede Praktijk!

Oproep Goede Praktijken voor aanpak van risicobeoordeling

Onder de noemer `Een gezonde werkplek' roept het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk op tot het inzenden van goede praktijken. Met de Goede Praktijken Awards worden ondernemingen of organisaties erkend, die zich onderscheiden door een vernieuwende en integrale aanpak.

Evenals de afgelopen jaren organiseren het Nederlands Focal Point en het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk ook in 2008 weer de Goede Praktijken Competitie. De komende twee jaar (2008/2009) richt de Europese campagne zich op succesvolle projecten/methodes ter bevordering van een geïntegreerde aanpak van risicobeoordeling. Risicobeoordeling is de hoeksteen van de Europese aanpak van veiligheid en gezondheid op het werk. Aan de hand van een risicobeoordeling kunnen effectieve maatregelen worden getroffen om de veiligheid en de gezondheid van werknemers te beschermen. Voorbeelden van maatregelen zijn: preventie van arbeidsgebonden risico's, de verspreiding van informatie en de training van werknemers en het beschikbaar stellen van de structuur en de middelen om de noodzakelijke maatregelen te implementeren.

Met nadruk stelt het Agentschap dat het bij deze Goede Prakijken moet gaan om reeds doorgevoerde oplossingen met successen en niet om theorieën of hypotheses.

De Nederlandse jury zal wederom een aantal prijzen uitreiken tijdens de Europese Week van 20 tot en met 24 oktober 2008. Naast een 1e prijs van 2.500,- Euro worden twee praktijken genomineerd voor de Europese Good Practice Awards.

De deelname aan de competitie staat open voor werkgevers in alle sectoren van het publieke en private domein, maar ook voor managers en werknemers, veiligheidsinstellingen, deskundigen, trainers, onderwijsinstellingen en arbo-, preventie- of verzekeringsdiensten. Deze bedrijven, personen en instellingen kunnen hun eigen Goede Praktijk insturen.

Met het toekennen van de Awards wil het Agentschap aan de hand van concrete voorbeelden aantonen dat werkgevers en werknemers baat hebben bij veilige en gezonde werkmethoden.

De deadline voor het indienen van de Goede Praktijken in Nederland is vrijdag 5 september 2008.

Meer informatie over de Goede Praktijken competitie waaronder het aanmeldingsformulier:
http://nl.osha.europa.eu/euweek/2008/gpcompetitie

Het Nederlands Focal Point voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk zorgt voor kennisuitwisseling over arbeidsomstandigheden tussen Nederland en Europa. Voor informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Focal Point voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk: 023- 554 94 83. Website: http://nl.osha.europa.eu, Emailadres: nederland@osha.europa.eu