Waterschap Groot Salland

Te veel blauwalgen in zwemplas Den Nul

Laatste wijziging: 5 augustus 2008

Zwemplas de Lange Kolk aan de Rijksstraatweg in Den Nul is gesloten voor zwemmers. Eigenaar Staatsbosbeheer heeft in overleg met de provincie Overijssel hiertoe besloten omdat er teveel blauwalgen in het zwemwater zitten.

Natuurlijk verschijnsel
Blauwalgen zitten van nature in elk oppervlaktewater. Bij hoge temperaturen kunnen de blauwalgen tot bloei komen en blauw-groene drijflagen vormen.
Wanneer mensen of dieren in contact komen met water waarin veel toxische blauwalgen voorkomen, kunnen zij daarvan gezondheidsklachten ondervinden. Deze klachten zijn jeuk, huiduitslag, maagdarmklachten, hoofdpijn, oog- en oorpijn, afnemende activiteit, duizelig, ademhalingsproblemen en kramp. Om het risico van besmetting zo klein mogelijk te maken moeten mensen en dieren contact met een drijflaag van blauwalgen vermijden.

Wat doet het waterschap?
Het waterschap controleert in de zomer de zwemwaterkwaliteit van verschillende recreatieplassen: dus niet in het overige buitenwater. Daar hoort standaard de controle op blauwalgen bij. Wordt een drijflaag van blauwalgen ontdekt dan laat het waterschap een onderzoek verrichtten. Wanneer de vastgestelde waarden worden overschreden, wordt er aan de provincie een negatief zwemadvies gegeven. Bij overig oppervlaktewater wordt geen onderzoek verricht naar het toxine-gehalte wanneer een drijflaag aanwezig is.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl