Deelgemeente Charlois Rotterdam

Zonneschijn in de Tarwewijk

Onder het motto Äctie Zonneschijn" zijn de afgelopen tijd in de Tarwewijk weer tal van acties ondernomen om naleving van de regels te controleren en overlast tegen te gaan.

Actie Zonneschijn In de Tarwewijk werkt de stadsmarinier samen met de gemeente, deelgemeente Charlois, politie, Openbaar Ministerie, Stadstoezicht en andere gemeentelijke diensten, corporatie, bewoners en ondernemers aan een prettige en veilige wijk.

Onder de noemer Actie Zonneschijn zijn sinds half mei veel extra activiteiten uitgevoerd, onder meer om de naleving van de regels te controleren. De eerste twee maanden leverde de actie veel resultaten op en zijn tal van overlastsituaties aangepakt en opgelost.

Overlast beëindigd

De stadsmarinier heeft er samen met de partners voor gezorgd dat er tussen half mei en half juli 21 overlastsituaties zijn beëindigd. Om overlastgevende panden te kunnen sluiten, zijn op dit moment twee bestuurlijke voorstellen in behandeling. De burgemeester moet het besluit nemen over dergelijke sluitingen.

Politie
Bij controleacties en dagelijkse surveillances lette de politie onder meer sterk op overlast door drugs, scooters en milieuovertredingen. Dit leverde 102 processen-verbaal op en 90 zogenoemde mini processen-verbaal. Deze minis worden bijvoorbeeld bij verkeersovertredingen opgelegd. De politie verrichtte bovendien 11 aanhoudingen en inde 10.000 euro aan achterstallige boetes.

Stadstoezicht
De medewerkers van Stadstoezicht voerden acties uit gericht op parkeren, milieu, fietswrakken en het achterlaten van waardevolle spullen in autos ter voorkoming van auto-inbraken. De milieucontroleurs hebben bijna 900 vuilniszakken onderzocht en op basis daarvan 163 boetes van minimaal 59 euro voor het verkeerd aanbieden van huisvuil uitgedeeld. Ook zijn 8 boetes uitgedeeld aan hondenbezitters die zich niet aan de regels hielden (honden aanlijnen, hondenpoep opruimen). Het doel van de milieucontroles is om vervuiling in de wijk te voorkomen.
Tenslotte zijn er honderden boetes uitgedeeld voor niet of te weinig betalen voor het parkeren of verkeerd parkeren.

Belastingen
De Belastingdienst inde 3.500 euro en nam acht autos in beslag. Gemeentebelastingen Rotterdam inde bijna 12.500 euro, legde beslag voor een bedrag van ruim 11.500 euro en nam dertien voertuigen in beslag.

Straat voor straat
Met de straat voor straataanpak nemen de stadsmarinier, deelgemeente, gemeente en corporatie de Nieuwe Unie straten in de Tarwewijk onder handen. In de Verschoorstraat, De Manstraat, Rijsoordstraat, Moerkerkestraat, Heinenoordstraat en s-Gravendeelstraat zijn alle aspecten meegenomen: woningonderhoud, aard van bewoning, sociale problematiek van bewoners, vervuiling van achtertuinen, binnenterreinen en straten en het onderhoud van de openbare ruimte. Daar zijn kleine gebreken hersteld, zoals verzakkingen in de bestrating, het terugplaatsen of rechthangen van straatnaamborden en verkeersborden, het aanpakken van boomspiegels en het rechtzetten van onder meer bankjes en prullenbakken. Ook knapte Gemeentewerken in de Mijnkintbuurt en in de Bas Jungeriusstraat de trottoirs op. Roteb zorgde daar voor het verwijderen van onkruid. Ook werd 150 kg grofvuil afgevoerd en werden zeven fietswrakken weggehaald.

Tuinenacties en afval

Bij zogenoemde Tuinenacties in de Tarwewijk hebben Roteb en deelgemeente Charlois containers neergezet. Hierin konden de bewoners tuinafval, maar ook hun overtollige spullen uit kelders en bergingen en van zolders kwijt. De buurtconciërges hielpen mee bij deze grote schoonmaak van tuinen en achterpaden. De containers waren meer dan vol, dus er is van deze actie goed gebruik gemaakt; heel wat afval is op deze manier afgevoerd.

Naar aanleiding van meldingen van bewoners uit de Voetjesstraat en Bonaventurastraat over (te) volle afvalcontainers zijn hier tijdelijk huisvuilcontainers bijgeplaatst. Aan een definitieve oplossing wordt gewerkt.

Deelgemeente

De deelgemeente Charlois heeft plantenbakken laten plaatsen in de Moerkerkestraat en boomspiegels in de Hoogvlietstraat en Bonaventurestraat laten opfleuren met planten. De verlichting aan de Stoppelstraat is verbeterd. De deelgemeente financierde alle ingediende projecten in het kader van de Europese Dag van de Buren. Ook bezocht het dagelijks bestuur de wijk. De Buurtconciërge van de deelgemeente houdt wekelijks spreekuur in de wijk: dinsdagmiddag van 14.30-15.30 uur in de Moerkerkestraat 126.