Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


05 aug 2008

Preventieve fouilleeracties Haagse binnenstad

De politie heeft dit jaar tijdens preventieve fouilleeracties in de Haagse binnenstad 92 wapens in beslag genomen. Dat staat in de brief 'Tussenbericht noodgebied en preventief fouilleren' van locoburgemeester Van Alphen.

Om alcohol- en drugsgerelateerde overlast tegen te gaan, is het gebied tussen de binnenstad en station Hollands Spoor aangewezen als noodgebied op basis waarvan verwijderingsbevelen kunnen worden opgelegd.

Er zijn dit jaar vijf preventief fouilleeracties gehouden. De acties zijn kleinschaliger van opzet dan in voorgaande jaren, zodat de politie-inzet effectiever is en de impact op het openbare leven van de fouilleeracties kleiner is.

De acties verschilden van aard: tijdens de actie van 24 april 2008 heeft de politie de reizigers bij de uitstaphalte van tramlijn 11 en 12 gefouilleerd. De acties van 16 en 28 mei waren gericht op automobilisten. Op 1 juli heeft de politie horecagelegenheden gecontroleerd. De actie van 2 juli was weer een controle van auto's en de inzittenden.