Gemeente Noordwijkerhout

5/8/2008 - Grondwatermeetnet De Zilk
In de Amsterdamse Waterleidingduinen wordt momenteel het project `De Zilk' uitgevoerd. Dit is een project van de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Rijnland en het Waternet. Het doel van het project is de verdroging van de Amsterdamse Waterleidingduinen terug te dringen. Hierdoor zal er een betere balans komen tussen de drinkwaterwinning en de natuurontwikkeling in de duinen. Daarnaast wordt de waterhuishouding verduurzaamd in het economisch waardevolle gebied dat aan de Amsterdamse Waterleidingduinen grenst. Een tiental peilvakken zorgt voor een gereguleerde waterstand die tegemoetkomt aan de teeltbehoeften van de bloembollensector.

Project begeleiding
Het project is de afgelopen jaren kritisch gevolgd door de gemeente Noordwijkerhout. Dit, door deelname aan klankbord- en werkgroepen die het project begeleidden. Uitkomst van deze actieve bemoeienis is dat het nieuwe gemeentelijk grondwatermeetnet onderdeel is geworden van het grote meetnet. De kennis van de projectorganisatie wordt op deze wijze gebruikt om ook het Noordwijkerhoutse belang te dienen.

Stand van zaken
In mei 2007 zijn een vijftal peilbuizen geplaatst in De Zilk; vier voor de meting van het ondiepe en één voor de meting van het diepe grondwater. Deze peilbuizen zijn geplaatst in de Sportlaan, het Breeland, de Beukenlaan en de St. Jacobsstraat. In de St. Jacobsstraat zit ook de peilbuis voor het meten van de waterstand van het diepe grondwater.

Opname waterstanden
Vanaf juni 2007 zijn de waterstanden handmatig tweewekelijks opgenomen. Eind september 2007 zijn de peilbuizen voorzien van elektronische registratieapparatuur, die per uur registreert en op geregelde tijden wordt uitgelezen. De waterstanden lagen in deze periode binnen de algemeen gestelde toleranties.

Informatie
De resultaten van deze elektronische metingen worden in de vorm van een rapportage op de website van het duinherstelproject geplaatst. U kunt deze bekijken op de website www.monitoringdezilk.nl. De gemeente blijft het proces binnen de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Rijnland goed in de gaten houden.