Gemeente Montferland

De Zonnebloem afdeling Beek/Loerbeek op de weg naar de stimuleringsprijs WMO 2008 ?????

De Zonnebloem, afdeling Beek/Loerbeek wil in aanmerking komen voor de wmo-stimuleringsprijs 2008.

5 augustus organiseerde men een picknick bij het Peeske in Beek. Voor deze activiteit had men uitsluitend mensen uitgenodigd met een leeftijd beginnend bij vijfentachtig jaar. 14 personen hadden gehoor gegeven aan de oproep. De oudste gast was 99 jaar.

In 2008 reikt de gemeente Montferland voor de eerste keer de Wmo-stimuleringsprijs uit. De prijs is bedoeld als waardering voor activiteiten en initiatieven die bijdragen aan de doelstelling van de Wet maatschappelijke ontwikkeling (Wmo): iedereen moet meedoen. De kracht van de Wmo, die in 2007 is ingegaan, ligt namelijk niet alleen bij de gemeente, maar ook zeker bij de Montferlandse samenleving.

De ideale situatie is dat bijvoorbeeld buurten, wijken en verenigingen ook een verbindende factor zijn. En dat ook zij tot ondersteuning kunnen zijn van mensen met een beperking. Belangrijk hierbij is de sociale samenhang. Het tegengaan van sociaal isolement is een belangrijke voorwaarde om mensen langer zelfstandig te kunnen laten functioneren. Met de stimuleringsprijs wordt geprobeerd bestaande activiteiten vanuit de lokale samenleving te bevorderen en te waarderen. Voorbeelden van initiatieven die ook in aanmerking zouden kunnen komen zijn een gehandicaptenteam van een sportvereniging of een buurt die boodschappen doet voor medebuurtbewoners die minder mobiel zijn. Maar nogmaals: alle initiatieven zijn welkom!

Voor de prijs is een bedrag beschikbaar van maximaal 5.000. De prijs is geen subsidie, het kan juist gezien worden als een gift. Er kan besloten worden de prijs niet aan één initiatief, maar aan meerdere initiatieven toe te kennen. De 5.000 wordt dan verdeeld.

Initiatieven kunnen worden ingediend tot uiterlijk 30 september 2008. De ingediende initiatieven worden voorgelegd aan de Wmo-raad. Zij nomineert de winnaar(s) en legt deze nominatie voor aan het college van burgemeester en wethouders. Het college kent de Wmo-stimuleringsprijs in december toe.

Wilt u meer informatie over de Wmo-stimuleringsprijs? Kijk dan op www.montferland.info of bel naar Wietske Oegema ( 0316-291588)