Gemeente Maassluis

Aantal inwoners met schulden in Maassluis gelijk gebleven

Vanuit de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) ondersteunt de gemeente Maassluis inwoners die in financiële problemen zijn geraakt. Het bureau Plangroep dat mensen helpt bij schulden, is hiervoor door de gemeente ingehuurd. Tijdens het spreekuur bij Sociale Zaken staan zij mensen te woord en zorgen voor bemiddeling tussen klant en schuldeisers. Onlangs werden de jaarcijfers Schuldhulpverlening over 2007 bekend. Hieruit blijkt dat het aantal aanvragen ten opzichte van 2006 nagenoeg gelijk is gebleven.

In totaal hebben 193 huishoudens hulp gevraagd. Daarvan zijn er 94 aanvragen afgerond of afgesloten. De voornaamste reden om een dossier af te sluiten, is dat de cliënt geen begeleiding meer nodig had. Daarnaast werden mensen doorverwezen naar de WSNP waar zij via de rechter de mogelijkheid krijgen tot een sanering van schulden. Het aantal mensen dat voortijdig afhaakt in het traject is gedaald. De looptijd van de aanvraag is echter langer geworden. Dit komt enerzijds door een stijging van de gemiddelde schuldenlast en van het aantal schuldeisers. Anderzijds kost de meer intensieve samenwerking tussen maatschappelijke instanties om de oorzaken aan te pakken, meer tijd. Het laatste zorgt er wel voor dat mensen niet opnieuw in de schulden raken.

Natuurlijk is het feit dat de aanvragen niet zijn gestegen een goed teken, maar zeker geen reden om achterover te leunen. Maassluis doet al veel op preventief gebied. Plangroep adviseert te blijven doorgaan met deze aanpak. Zo wordt er een cursus budgetteren gegeven en is er het inloopspreekuur. Voor mensen die even door de bomen het bos niet meer zien, zijn er zogenaamde puinruimbijeenkomsten. Hier leren mensen een basisadministratie op te zetten en bij te houden. De ervaring is dat mensen zich door de inzet van deze middelen makkelijker aanmelden voor hulp.

Wat de gemeente betreft kan er niet vroeg genoeg begonnen worden met bewust worden van het maken van keuzes op het gebied van geld. Laatst verspreidden zij samen met kinderen van het Zakgeldproject nog zakgeldkranten uit in de Burgemeesterwijk. Met daarin tips over verdienen en sparen. Ook voorlichtingsbijeenkomsten op basisscholen zijn niet ondenkbaar in het komende jaar.

Bent u inwoner van Maassluis en heeft u financiële problemen? Belt u dan met Plangroep via 010 - 593 1820. Voor meer informatie en inschrijving kunt u ook bij de informatiebalie van de afdeling Sociale Zaken in het stadhuis terecht.