CDA

04 augustus 2008 - -
Van Hijum: Schaf btw voor werkster af

Het CDA wil dat mensen geen btw meer hoeven te betalen voor hun werkster. CDA Tweede Kamerlid Eddy van Hijum zegt dat door schoonmaakbedrijfjes op die manier goedkoper te maken, zwart werk door schoonmaaksters zo veel mogelijk kan verdwijnen.

De Tweede Kamer worstelt al een tijd met de vele zwartwerksters bij particulieren.Volgens de CDA'er schiet de huidige regeling tegen zwart werk tekort. Mensen kunnen op dit moment drie dagen per week een huishoudster in dienst nemen zonder loonbelasting of sociale premies over dat werk te betalen. Van Hijum stelt echter âmensen zitten er niet op te wachten om werkgever van hun eigen werkster te worden. Op die manier dragen zij bijvoorbeeld het risico als hun huishoudster in loondienst ziek wordtâ.

Desondanks vindt het CDA-Kamerlid dat deze regeling wel moet blijven bestaan, zodat mensen de keuze hebben: of werkgever worden, of een bedrijf inhuren waarover geen btw hoeft te worden betaald. Van Hijum zegt âOverigens heb ik niet de illusie dat je de zwarte markt helemaal verdringt met dit btw-voorstelâ. Volgens hem kost een poetster via een schoonmaakbedrijf op dit moment tussen de 20 en 25 euro per uur. Zonder btw wordt dat een bedrag tussen de 16 en 20 euro. Dat is nog altijd de helft meer dan wat de meeste zwartwerkers vragen. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, moet wel eerst toestemming geven voor het schrappen van de btw voor huishoudelijk werk.

---